HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Beeld en Geluid opent deel tv-archief voor publiek
04-08-2017
Het televisiearchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid komt voor een deel beschikbaar voor het brede publiek. Het gaat om materiaal van 5 tot 25 jaar oud. Tot nu toe was het archief vanwege auteursrechtelijke beperkingen alleen toegankelijk voor programmamakers die fragmenten uit oude programma’s willen hergebruiken. Daar komt nu verandering in.
Volgens scheidend directeur Jan Müller heeft het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid met de NPO afgesproken dat video- en audiomateriaal waarvan de NPO de rechten bezit en dat niet meer is te zien op de kanalen van de NPO, via Beeld en Geluid beschikbaar komt.

In een interview met Spreekbuis.nl zegt Müller: 'Wij zijn een relatief "jong" archief, voor wat betreft televisie gaat het archief terug tot het begin van de jaren ‘50. Pas na 70 jaar vervallen de rechten en komt het materiaal in het publieke domein. Het meeste materiaal is met publiek geld gemaakt en moet dus ook voor iedereen toegankelijk zijn, dat begrijpt en wil de publieke omroep ook. Daarom hebben we met NPO afgesproken dat video- en audiomateriaal waarvan de NPO de rechten bezit en dat niet meer is te zien op de kanalen van de NPO via Beeld en Geluid beschikbaar komt, zodat wij ook via het internet onze culturele taak richting het publiek kunnen uitvoeren. Het gaat om de zogenaamde out-of-commerce programma’s, waarbij materiaal dat 25 jaar of ouder is vrij beschikbaar komt, tenzij er nog commerciële activiteiten mee worden ondernomen. (...) '

'Materiaal van 5 tot 25 jaar oud komt ook voor een belangrijk deel beschikbaar, afhankelijk van het genre. Nieuws en sport bijvoorbeeld wordt eerder toegankelijk, dan documentaires, drama of muziekprogramma’s. De NPO heeft dit opgenomen in zijn concessiebeleidsplan voor de periode 2016-2020. Er is nog niet besloten langs welk kanaal dat materiaal aan het publiek beschikbaar wordt gesteld. Het zou via ons eigen portal kunnen gebeuren, maar we kunnen ook het gedigitaliseerde materiaal via de kanalen van NPO beschikbaar stellen. Voor ons is dat niet zo heel belangrijk: het gaat er om dat het publiek op wat voor manier dan ook bij dat audiovisueel erfgoed kan. Wij zijn hierover nog met de omroepen en de NPO in gesprek,' aldus Müller.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie