Bij de invoering van de Bibliotheekwet, de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob), in 2015 is afgesproken om in 2017 een
midterm review uit te voeren. KWINK Groep, die de review in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) uitvoert,
stelt dat de basis van het onderzoek is het inventariseren en analyseren van bestaande documenten en dat daarnaast nog aanvullend onderzoek plaatsvindt in de vorm van gesprekken met stakeholders in het bibliotheekveld.
KWINK Groep noemt in een
bericht op zijn website zes aspecten die in het onderzoek meegenomen zullen worden:
- We kijken naar de invulling van de vijf wettelijke bibliotheekfuncties in de praktijk. Ook wordt gekeken naar activiteiten die bibliotheken ondernemen in het sociaal domein.
- We kijken naar het functioneren van het bibliotheekwerk als stelsel. Hoe is de samenhang tussen het lokale, provinciale en landelijke niveau?
- Er is aandacht voor de rol van de KB in het stelsel. Hierbij wordt gekeken naar de rol van de KB rondom de landelijke digitale bibliotheek, de landelijke stelseltaken en de bibliotheekvoorziening voor personen met een leeshandicap (Aangepast Lezen).
- We bestuderen een aantal voorbeelden van burgerinitiatieven op het gebied van bibliotheken op lokaal niveau.
- We brengen de gebruikerservaringen en wensen rondom de digitale bibliotheek in kaart.
- We leveren een overzicht op van de subsidies van gemeenten en provincies aan bibliotheken en provinciale ondersteuninginstellingen (POI’s).
Minister Bussemaker stelde in haar
kamerbrief van 16 juni (pdf) naar aanleiding van de publicatie van het
rapport over de afdracht van leenrechtvergoedingen overigens bij de
midterm review nog
terug te zullen komen op de ontwikkelingen in het bibliotheeklandschap en de oorzaken van de afname van de leenrechtvergoedingen, zoals genoemd in het rapport.
Naar verwachting zal de
midterm review eind 2017 opgeleverd worden.