HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Officiële heropening Airport Library op 7 september
16-08-2017
Op 7 september zal tijdens een bijeenkomst voor pers en genodigden in Schiphol de nieuwe Airport Library, tegelijkertijd met de heropening van de verbouwde Holland Boulevard, officieel (her)openen. Na bijna drie jaar heeft onze nationale luchthaven daarmee weer een volwaardige Airport Library.
De Airport Library was de afgelopen maanden al wel te bezoeken door reizigers, maar verkeerde nog in de opbouwfase. De bibliotheek bevindt zich in de Holland Boulevard, die de afgelopen jaren ingrijpend verbouwd is en op 7 september heropend wordt. Op de Holland Boulevard bevinden zich naast de Airport Library onder andere ook dependances van het Rijksmuseum en het Nemo Science Museum.

De Airport Library ontstond in 2010 als een initiatief van ProBiblio, in samenwerking met de VOB en de bibliotheken van Amsterdam en Haarlemmermeer, gefinancierd door het ministerie van OCW en mede gesponsord door de Schiphol Group en NBD Biblion, en gold in die tijd als de eerste luchthavenbibliotheek ter wereld. Met de Airport Library wilden de initiatiefnemers de Nederlandse cultuur en bibliotheken door middel van een compacte collectie van boeken en digitale media positief onder de aandacht brengen van de duizenden intercontinentale reizigers die dagelijks in de Holland Boulevard passeren. De Airport Library trok in deze periode meer dan 1,25 miljoen bezoekers en werd meerdere keren door de buitenlandse bezoekers uitgeroepen als één van de beste verblijfsplekken op Schiphol. In 2014 moest de luchthavenbibliotheek sluiten vanwege een ingrijpende verbouwing van de Holland Boulevard. Voortzetting van de bibliotheek was enige tijd onzeker omdat geen van de landelijke bibliotheekorganisaties het opdrachtgeverschap op zich wilde nemen, maar Schiphol gaf aan graag verder te willen met de Airport Library. De doorstart van de bibliotheek heeft langer geduurd dan voorzien, maar met ingang van dit jaar krijgt de Airport Library in een vernieuwde vorm dan toch een vervolg.

De Airport Library heeft een nieuwe gastheer gekregen in de vorm van de Stichting CPNB en een nieuwe inrichting, maar de uitgangspunten zijn nog steeds dezelfde en de belangrijkste financier blijft het ministerie van OCW.
De Airport Library, die ongeveer 90 vierkante meter vloeroppervlak heeft gekregen in de vernieuwde Holland Boulevard, omvat circa 500 vertaalde boeken van Nederlandse auteurs. Naast een grote selectie kinderboeken en literatuur, zijn er boeken over zeven verschillende onderwerpen: kunst, Amsterdam, design, fotografie, architectuur, geschiedenis en best dutch book design. De collectie bevat boeken in 41 talen, van Engels tot Vietnamees en van Spaans tot Georgisch, die zijn ondergebracht in twee kasten, die gemaakt zijn van 5500 afgeschreven bibliotheekboeken, gedoneerd door bibliotheken in heel Nederland. De collectie is deels overgenomen van de ‘oude’ Airport Library die tussen 2010 en 2014 functioneerde, maar is ook vernieuwd en zal de komende tijd vernieuwd blijven worden. Er zijn drie digitale touchscreens aanwezig met onder andere thematische fotopresentaties en via een iPad heeft de bezoeker toegang tot Muziekweb. Nieuwe software is in ontwikkeling en zal naar verwachting in het najaar in gebruik worden genomen, waaronder een applicatie met als titel Travel stories, via welke reizigers kunnen aangeven waar ze vandaan komen, waar ze naar toe gaan en tips voor anderen.
De bibliotheek is onbemand en is 24 uur per dag, zeven dagen per week open. Het dagelijkse beheer ligt in handen van vier vrijwillige Airport Librarians, die de Airport Library netjes houden en eventuele vragen kunnen beantwoorden van bezoekers.

Het is de bedoeling van de CPNB om in de toekomst in de Airport Library in samenwerking met uitgevers, boekhandels, bibliotheken, musea, universiteiten en andere organisaties geregeld evenementen te organiseren, zoals boekpresentaties, mini-colleges en brainstorms met internationale passagiers, aldus Elisabeth Wiessner, binnen de CPNB verantwoordelijk voor de Airport Library. Op 6 juni van dit jaar opende de Zuid-Afrikaanse thrillerauteur Deon Meyer er al De Spannende Boeken Weken met een tentoonstelling van zijn foto's.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie