HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Hengelo start Wikikring Twente 'GenderGap'
29-08-2017
Bibliotheek Hengelo wil in samenwerking met geïnteresseerde Hengeloërs en andere Twentenaren een bijdrage leveren aan Wikipedia die ertoe leidt dat er iets gedaan wordt aan de ondervertegenwoordiging van 'vrouwelijke' thema's en interessegebieden op de online encyclopedie. Hiertoe initieert de bibliotheek de Wikikring Twente 'GenderGap'.
Bibliotheek Hengelo spreekt van een gender gap op Wikipedia, dat wil zeggen 'een oververtegenwoordiging van onderwerpen die mannen interesseren en een ondervertegenwoordiging van "vrouwelijke" thema's en interessegebieden.' Met de nieuwe Wikikring Twente 'GenderGap' wil de bibliotheek een bijdrage leveren aan Wikipedia om zo te proberen deze kloof kleiner te maken door speciaal aandacht te schenken aan het schrijven van artikelen voor en over vrouwen. 

De bibliotheek organiseert hiertoe op 2 oktober een eerste 'meet-up' waar Arne Wossink, projectleider van Wikimedia Nederland, uitleg zal geven over schrijven voor Wikipedia, waarna meer bijeenkomsten van de Wikikring GenderGap zullen volgen. De bibliotheek zoekt voor de Wikikring met name mensen die houden van schrijven en/of graag beter willen worden in encyclopedisch schrijven en mensen (zowel mannen als vrouwen) met veel algemene of specifieke kennis over vrouwelijke thema’s en interessegebieden.
 
Bibliotheek Hengelo is een van de bibliotheken die participeren binnen het project Wikipedia in de Openbare Bibliotheek. In het kader van dit project organiseert Bibliotheek Hengelo sinds november 2016 een maandelijks terugkerende Wikikring Twente, tijdens welke de deelnemers in groepsverband aan de slag gaan met het verrijken van Wikipedia.Tijdens deze maandelijkse meet-ups ontmoeten de deelnemers elkaar, leert men meer over schrijven, bronnenonderzoek en andere aspecten van Wikipedia en bespreekt men elkaars schrijfsels.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie