HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Eindhoven gaat samenwerken met daklozenorganisatie
07-09-2017
Vandaag ondertekenen Bibliotheek Eindhoven en de opvangorganisatie Neos een overeenkomst waarin ze afspreken samen te gaan werken. Beide organisaties willen onder meer kennis delen en samen kijken naar mogelijkheden om daklozen te activeren, bijvoorbeeld door het aanbieden van taallessen om zo hun kansen op een baan te vergroten.
Cilia Groothuis van Bibliotheek Eindhoven stelt in het Eindhovens Dagblad dat de directe aanleiding voor de samenwerking was dat daklozen regelmatig rondhangen in de bibliotheek en dat men niet goed wist hoe daarmee om te gaan. Om die reden werd contact gezocht met Neos, een Eindhovense organisatie voor daklozenopvang en -begeleiding. 'We wilden van hun kennis en ervaring leren en hun doelgroep beter leren kennen. We hebben een lezing en rondleiding langs de opvanghuizen van Neos gehad en daarmee is wederzijds begrip ontstaan,' aldus Groothuis.

In het kader van de samenwerking wordt onder andere gedacht aan het aanbieden van taalprogramma's aan cliënten van Neos om zo hun kansen op een baan te vergroten. Ook krijgen de daklozen een vast aanspreekpunt in de bibliotheek. Beide organisaties zien verder mogelijkheden op het gebied van het aanbieden van leer/werk- of vrijwilligersplaatsen in de bibliotheek. Verder zullen medewerkers van de bibliotheek de training Krachtwerk aangeboden krijgen, gericht op het zich leren verplaatsen in dak- en thuislozen en verbetering van de omgang met deze groep. Daarnaast wil de bibliotheek Neos een podium en ontmoetingsplek aanbieden voor debat en lezingen, bijvoorbeeld over de oorzaken van dakloosheid. 'Praten over je ervaring is goed voor de verwerking. Wij willen (ex-)cliënten die nu zelfstandig wonen hun ervaringen laten delen. Zij willen en kunnen het beeld veranderen dat mensen hebben van dak -en thuislozen. Bijvoorbeeld door uit te leggen hoe het door verkeerde vrienden, pech of scheidingen zo ver kan komen. Het kan iedereen gebeuren,' aldus een woordvoerder van Neos tegenover het Eindhovens Dagblad.

De bibliotheek hoopt dat de samenwerking zal leiden tot minder overlast en een verbetering van de sfeer. Groothuis zegt daarover in het Eindhovens Dagblad: 'Als je de huiskamer van de stad wilt zijn, moet je een plek hebben waar iedereen zich prettig bij voelt. Je wilt een relatie met je bezoekers en zij moeten zich allemaal even welkom voelen.'

In de Verenigde Staten wordt overigens al enkele jaren gediscussieerd over de vraag hoe openbare bibliotheken zich dienen te verhouden tot dak- en thuislozen. Zie daarover onder andere:


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie