HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Leeuwarden tijdelijk pop-upbibliotheek in afwachting van verhuizing naar Blokhuispoort
12-09-2017
Op vrijdag 15 september zal Bibliotheek Leeuwarden als een tijdelijke 'pop-upbibliotheek' haar deuren openen op de eerste etage van winkelcentrum Zaailand. De Leeuwardense bibliotheek moet haar huidige locatie in het Beursgebouw verlaten omdat het de bedoeling is dat er een Friese dependance van de Rijksuniversiteit Groningen gevestigd wordt. Bibliotheek Leeuwarden verhuist in januari 2018 definitief naar haar nieuw locatie in de Blokhuispoort.
Bibliotheek Leeuwarden sloot op 4 september haar deuren in het Beursgebouw, waarin de zogeheten Campus Fryslân van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) moet komen. Om het gebouw gebruiksklaar te hebben voor studiejaar 2018-2019 moet de RUG al in oktober 2017 starten met de verbouwing van de Beurs. 'Bibliotheek Leeuwarden maakt daarom een tussenstop op weg naar de Blokhuispoort: we zijn van september 2017 tot januari 2018 als Pop-Up Bieb gevestigd in Winkelcentrum Zaailand (1e etage) in Leeuwarden,' aldus Bibliotheken Midden-Fryslân, waarvan Bibliotheek Leeuwarden een vestiging is, in een persbericht.

De pop-upbibliotheek is sober van opzet maar wel is er nagenoeg de hele collectie te vinden en ook de koffie- en theefaciliteiten verhuizen mee.

Bibliotheek Leeuwarden wil in de Blokhuispoort, een voormalig bastion uit de zestiende eeuw dat tot 2007 dienst deed als gevangenis, een moderne, nieuwe bibliotheek realiseren. 'Samen met onze "buren" in de Blokhuispoort zetten we in op een inspirerende community voor iedereen,' aldus Bibliotheken Midden-Fryslân op haar website. 'Een tweede ontwikkeling is de sluiting van de wijkvestigingen Aldlân, Bilgaard en Camminghaburen. De traditionele "boekenbibliotheek" is steeds meer een plek voor leren en ontmoeten geworden. Deze functie krijgt dan ook de nadruk in de nieuw te vormen connectiepunten. Punten in de wijk – bijvoorbeeld in een wijkcentrum - , van waaruit aangehaakt wordt bij diverse activiteiten in de wijk,' zo meldt de bibliotheek verder over de vernieuwing van de bibliotheekvoorziening.

In de Blokhuispoort bevinden zich onder andere een cultureel bedrijvencentrum, horeca en een poppodium en het complex moet in de toekomst ook onderdak gaan bieden aan een hotel en aan andere culturele functies, onder andere in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Verder zullen er D’LAB, het fablab van het Friesland College en de Frisian Design Factory van de NHL Hogeschool gevestigd blijven.

Bibliotheek Leeuwarden wil in haar nieuwe onderkomen nadrukkelijk de samenwerking zoeken met de andere bewoners van de Blokhuispoort om gezamenlijk activiteiten  en diensten te ontwikkelen en wil minder de focus leggen op de collectie, die zal worden teruggebracht van ruim 120.000 naar 90.000 items.

Zie over de nieuwe bibliotheek in de Blokhuispoort onder andere dit artikel in de Leeuwarder Courant.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie