HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bilzen beste bibliotheek van Vlaanderen en Brussel
14-09-2017
De Bibliotheek Bilzen is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2017/2018. Bilzen won de finale, die bestond uit zes genomineerde openbare bibliotheken - een per Vlaamse provincie en een uit het hoofdstedelijk gewest Brussel - en kreeg vandaag tijdens het congres Informatie aan Zee in Oostende de NBD Biblion Award uitgereikt door Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel. 
De Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel staat in Bilzen, omdat deze instelling - aldus enthousiaste stemmers op de website van Bibliotheekblad - 'op alle vlakken een topper' is en Bilzen 'een extra trekpleister' heeft bezorgd. Een oordeel dat wordt gedeeld door de onafhankelijke vakjury, die vindt dat Bilzen 'het op vrijwel alle punten goed doet'. De jury concludeert: 'In Bilzen is in 2016 een toekomstbestendige bibliotheek gebouwd, die de klanten biedt waar zij behoefte aan hebben. Niet alleen een collectie op maat, ook een schitterende verblijfsruimte en tal van activiteiten, waarbij lokale initiatieven naar binnen gehaald worden en de bibliotheek proactief naar buiten treedt.'

Op de tweede plaats in de verkiezing eindigt de Bibliotheek Oostende, met name dankzij het actieve en creatieve personeel. 'Taalprojecten, projecten voor senioren, originele digitale activiteiten, niets is de medewerkers te veel.' Plek drie is voor Arena Deurne in Antwerpen, dat de beschikbare ruimte geweldig benut en tot een prettige verblijfsruimte maakt met een collectie waar men trots op mag zijn.' De drie andere kandidaten, Sint-Niklaas, Affligem en Koekelberg (Brussel), kunnen zich troosten met de lovende woorden van vakjury en publiek. Samenvattend zegt de jury over de zes bibliotheken: 'Alle zes verdienen een enorm compliment voor de wijze waarop zij hoogwaardig bibliotheekwerk leveren in soms lastige omstandigheden'.

Stemming publiek
In totaal hebben 14.646 mensen hun stem uitgebracht op de website van Bibliotheekblad. Dit aantal bewijst dat de openbare bibliotheek een groot draagvlak kent in de samenleving. Als één ding duidelijk wordt uit de duizenden reacties, is het hoezeer mensen zich verbonden voelen met de bibliotheek in hun stad, wijk of dorp. 'Gezellige ontbijtlezingen', 'deskundig personeel dat je graag helpt', 'een aangename verblijfplek', 'verrassende activiteiten', 'geweldige collectie': het is slechts een greep uit de talloze enthousiaste steunbetuigingen vanuit het publiek.

Jurybeoordeling
Bij de beoordeling van de bibliotheken heeft de vakjury, bestaande uit Carol Vanhoutte (bibliothecaris Bibliotheek Kortrijk en voorzitter sectie Openbare Bibliotheken VVBAD), Paul Kellens (bibliothecaris Bibliotheek Herzele), Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur Bibliotheekblad), Elselien Dijkstra (publicist), en Wendy de Graaff (publicist) vooral gekeken in hoeverre iedere bibliotheek verankerd is in het werkgebied en in welke mate zij beantwoordt aan de eisen van deze tijd.

Uitslag
Om de uitslag te bepalen, legden de 14.646 publieksstemmen en het oordeel van de vakjury evenveel gewicht in de schaal. Dit resulteerde in deze eindstand (in percentage stemmen):

1. Bilzen (25,96%)
2. Oostende (21,16%)
3. Arena Deurne (19,99%)
4. Sint-Niklaas (19,96%)
5. Affligem (7,50%)
6. Boekelberg (5,43%)

Eerdere winnaars
De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel vond voor het eerst plaats in 2012. Winnaar dat jaar werd de Bibliotheek Balen. De tweede editie, in 2014, werd gewonnen door de Bibliotheek Herzele.

Speciale uitgave
De verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt om de twee jaar plaats in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD).

Op 21 september verschijnt er een speciale editie van Bibliotheekblad met uitvoerige profielen van de zes bibliotheken, een gedetailleerd juryverslag en een dubbelinterview met de bibliothecarissen van de vorige winnaars (Balen en Herzele). In het speciale themanummer verder onder meer interviews met minister Sven Gatz, Bart Beuten van Cultuurconnect, cultuurhistoricus Herman Pleij en Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Bibliotheekblad dankt de vakjury, hoofdsponsor NBD Biblion, en de VVBAD voor hun bijdrage aan het evenement. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie