HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Lira en Auteursbond: auteurs houden weinig over aan uitleen e-books
21-09-2017
Uit onderzoek dat Stichting Lira en de Auteursbond in mei hebben laten uitvoeren blijkt volgens beide organisaties dat auteurs weinig verdienen aan de uitlening van e-books door bibliotheken en aan de opname van de digitale versies van hun boeken in betaalde abonnementsdiensten. Dit is vaak het gevolg van het ontbreken van afspraken hierover met hun uitgever.
Stichting Lira en de Auteursbond lieten in mei van dit jaar onderzoek uitvoeren door Kantar Public naar de inkomsten van auteurs uit de digitale exploitatie van hun werk, waarbij specifiek gekeken is naar e-lending: het uitlenen van e-books door openbare bibliotheken via Bibliotheek.nl en naar e-books in commerciële abonnementsdiensten zoals Kobo Plus en Bookchoice (voorheen Elly’s Choice). Aan het onderzoek deden ruim achthonderd schrijvers en vertalers mee van wie werk ook als e-book verschijnt.. 

Uit het onderzoek blijkt dat auteurs in 2016 in de meeste gevallen nog niet hebben gedeeld in de opbrengsten van de exploitatie van hun werk via de genoemde kanalen. In veel gevallen hebben zij daar geen afspraken over gemaakt met hun uitgevers en was er geen enkele vergoeding, aldus Lira in een persbericht. Ruim twee derde van de auteurs (68%) kreeg geen vergoeding, terwijl hun werk wel door bibliotheken werd aangeboden. Meer dan de helft van de auteurs (54%) ontving geen vergoeding uit de exploitatie via een commerciële abonnementsdienst. 23 procent van de schrijvers en 16 procent van de vertalers heeft afspraken gemaakt over e-lending en van zij die hierover wel afspraken hebben gemaakt, ontving een op de vijf (22%) desondanks geen vergoeding. Verder geven de auteurs aan dat de transparantie van het jaarlijkse royaltystatement te wensen over laat.
 
Uit het rapport, getiteld Auteursinkomsten uit de exploitatie van e-books en afspraken daarover (pdf), blijkt verder onder andere dat specifiek met betrekking tot de uitleen van e-books door de bibliotheek bijna de helft van de schrijvers (49%) niet op de hoogte was van het feit dat hun titels op Bibliotheek.nl worden aangeboden. Bij vertalers is dit aandeel nog groter: acht op de tien (79%) wisten dit niet voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst. Vier op de tien schrijvers (40%) en twee op de drie vertalers (66%) hebben geen afspraken gemaakt met hun uitgever over het aanbod via Bibliotheek.nl. Een kwart van de schrijvers (23%) en een zesde van de vertalers (16%) heeft hierover wel afspraken gemaakt.
Van de schrijvers ontving 55 procent geen vergoeding, terwijl hun titels in 2016 wel via Bibliotheek.nl aangeboden werden. Bij de vertalers gaat het zelfs om 70 procent. De inkomsten uit e-lending via Bibliotheek.nl van de186 auteurs die over 2016 wel een vergoeding ontvingen, lopen sterk uiteen, van € 1 tot € 3356. De waarde in het midden van de verdeling van alle bedragen die deze auteurs ontvingen, is € 45. 'Bijna de helft van de auteurs (46%) weet niet waar de vergoeding die zij kregen op gebaseerd is. De vergoedingen waren bij twee op de vijf auteurs (40%) gebaseerd op het aantal uitleningen. Van deze groep noemden 40 respondenten daar een bedrag per uitlening bij, met een gemiddelde van € 0,26,' aldus de onderzoekers.

Stichting Lira en de Auteursbond geven aan in gesprek te gaan met uitgevers om tot betere afspraken te komen over de vergoedingen en de transparantie van royaltystatements.

Het onderzoeksrapport is te vinden op de websites van Cedar en de Auteursbond.

Overigens geven Kobo Plus en bol.com in een reactie tegenover Ereaders.nl aan zich niet te kunnen vinden in de conclusies van het onderzoek. 'Bol.com en Kobo zijn van mening dat auteurs baat hebben bij het uitlenen van e-book abonnementen en dat de conclusie van het onderzoek en van jullie artikel niet op Kobo Plus van toepassing is. Kobo Plus stimuleert een grote groep mensen om meer te lezen en maakt het makkelijk om dit legaal te doen. Zodoende zal het, net als in de muziek- en filmstreaming, piraterij tegengaan en dus juist voor een nieuwe bron van inkomsten zorgen', zo stellen beide bedrijven.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie