HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Muziekbank Overijssel alleen nog voor Enschede
28-09-2017
De Muziekbank Overijssel ziet zich vanwege financiële problemen genoodzaakt te stoppen met haar dienstverlening voor de hele provincie en zal zich in de toekomst uitsluitend richten op Enschede. Dit is het gevolg van het stopzetten van financiële steun door de Overijsselse bibliotheken.
De Muziekbank Overijssel, die zichzelf omschrijft als 'een uitleen- en kenniscentrum voor muziek', heeft een collectie van meer dan 150.000 muziekdragers en is gevestigd in Bibliotheek Enschede. De collectie bladmuziek is de grootste in Overijssel. De organisatie positioneert zichzelf als 'de op één na grootste muziekuitleen van Nederland'. Naast de uitleen van muziekdragers verzorgt de Muziekbank ook educatieve activiteiten, zoals workshops voor basisschoolleerlingen en lezingen.
Ooit ontstaan vanuit de voormalige muziekcollectie van de studenten van de UT Twente, werd de collectie later ondergebracht bij Bibliotheek Enschede. Met ingang van 2009 bieden de Overijsselse bibliotheken de collectie aan aan hun leden. Tot mei van dit jaar konden leden van alle openbare bibliotheken in Overijssel gratis lenen bij de Muziekbank. Het laatste halfjaar moest er bij een aantal bibliotheken per uitlening een vergoeding betaald worden.

Een meerderheid van de Overijsselse bibliotheekdirecteuren heeft nu echter aangegeven geen toekomst meer te zien voor muziekdragers als elpee, cd, dvd en blu-ray en daarom te stoppen met de financiële steun aan de Muziekbank, zo bericht Tubantia. In een brief aan haar leden stelt de Muziekbank bij wijze van toelichting: 'Alleen de bibliotheken van Enschede, Zwolle, Almelo, Deventer en Kampen wilden doorgaan met het gratis uitlenen van muziek van onze collectie. Een paar twijfelden er nog, bijna 20 bibliotheken hadden er geen geld meer voor over. Ook de provincie heeft na overleg met wethouders besloten niet te subsidiëren.' Als gevolg daarvan zullen twee medewerkers met een deeltijdbaan worden ontslagen en zal de dienstverlening zich met ingang van 1 januari 2018 gaan beperken tot Enschede. De Muziekbank vervolgt haar brief met een oproep aan haar leden: 'Er is nog een kleine kans als de wethouders van de steden waarin de bibliotheken nog verder willen met ons (en die zijn goed voor de helft van de uitleningen) hun hand over hun hart halen. Als je wilt dat we moeten doorgaan in Overijssel zoals we deden, stuur dan een brief of een e-mail aan je bibliotheekdirecteur, je wethouder en/of leden van de gemeenteraad. Iets met de volgende strekking en met de hashtag #bibliothekendaarzitmuziekin'.

'Het gevolg is dat onze Muziekbank niet genoeg geld meer krijgt om door te gaan. We moeten twee medewerkers die al een lange staat van dienst hebben ontslaan. De een vertrekt al op 1 oktober en voor de ander houdt het per 1 december op. Dat is wrang, zeker als je bedenkt dat de muziekindustrie de beste cijfers sinds jaren bekendmaakt,' aldus voorzitter Hero Zuidema in Tubantia.

De Enschedese wethouder Jeroen Hatenboer heeft nog wel geprobeerd zijn collegabestuurders en de bibliotheekdirecties op andere gedachten te brengen, maar zonder resultaat. De Muziekbank krimpt nu in tot een lokale vrijwilligersorganisatie. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie