HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Rotterdam krijgt stationsbibliotheek
02-10-2017
Na Haarlem krijgt ook Rotterdam binnenkort een stationsbibliotheek. De Bibliotheek op het Station opent op 1 november.  
De stationsbibliotheek wordt gevestigd in een zijgedeelte van de Stationshuiskamer op het Rotterdamse Centraal Station. Het gaat voorlopig om een pilot van twee jaar.

In de voormalige opslagruimte van de Stationshuiskamer zal de Rotterdamse Bibliotheek op het station op zo'n vijftig vierkante meter een collectie van circa duizend boeken bieden en daarnaast kunnen bezoekers e-books downloaden, digitaal kranten en tijdschriften lezen, databanken raadplegen en muziek luisteren. De collectie boeken is afgestemd op de locatie en is zo actueel mogelijk. De stationsbibliotheek zal zeven dagen per week open zijn en voornamelijk op selfservice draaien, al zullen medewerkers van de Stationhuiskamer wel een oogje in het zeil houden. Tijdens spitsuren – maandagochtend, woensdagmiddag en vrijdagavond – zal er wel een bibliotheekmedewerker aanwezig zijn.

De stationsbibliotheek wordt een vestiging van Bibliotheek Rotterdam, die zich met het filiaal zowel op forensen als op buurtbewoners wil richten. Om die reden bevindt de zogeheten Bibliotheek op het Station zich ook buiten de poortjes. Het initiatief voor de stationsbibliotheek kwam twee jaar geleden van ProBiblio. Theo Kemperman, directeur van Bibliotheek Rotterdam, in het Algemeen Dagblad: 'Het voorstel van ProBiblio kwam twee jaar geleden voor ons precies op het goede moment. We hadden juist met de gemeente afgesproken dat we meer vestigingen in de stad zouden openen.' In NRC Handelsblad voegt hij daaraan toe: 'Het beleid van onze bibliotheek is: ondanks gelijkblijvend budget zichtbaarder zijn in de stad. Dat is alleen mogelijk door voordelig samen te werken met partners, zoals in dit geval de Stationshuiskamer. Het mooiste zou zijn als bezoekers de Stationshuiskamer en de bibliotheek als één organisch geheel gaan zien.'

ProBiblio nam in 2011 eveneens het initiatief voor de opening van de eerste (en voorlopig nog enige) stationsbibliotheek van Nederland, die gevestigd werd in het station van Haarlem. Daarna is er verschillende malen sprake geweest van plannen voor bibliotheken in stations in andere steden, maar die zijn nooit van de grond gekomen. Dick van Tol van ProBiblio stelt in NRC Handelsblad dat de Haarlemse Bibliotheek op het station een succes genoemd kan worden. 'Er zijn 1200 leden bijgekomen en het aantal uitleningen bedraagt jaarlijks 16.000 op 60.000 bezoekers,' aldus Van Tol, die aangeeft dat ProBiblio uiteindelijk in samenspraak met andere POI'en wil komen tot een netwerk van stationsbibliotheken in het hele land. De ervaringen in Rotterdam kunnen daarbij als input dienen, met name waar het gaat om de digitale dienstverlening. 'Digitalisering is nu nog meer een topic dan zes jaar geleden, toen we in Haarlem startten. We kunnen met de Rotterdamse kennis misschien ons voordeel doen in de plannen voor drie andere stationsbibliotheken in Noord- en Zuid-Holland,' aldus Van Tol in NRC.

Bibliotheek Rotterdam hoopt met de nieuwe vestiging in het staion zo'n 360 nieuwe leden te kunnen inschrijven en daarnaast zullen in 2017 naar verwachting zo’n 220 leden van bestaande vestigingen de stationsbibliotheek bezoeken. In totaal wordt gerekend op ruim 14.000 bezoeken per jaar, zo meldt NRC.
De investeringskosten bedragen 120.000 euro, de jaarlijkse exploitatielasten 25.000 euro. ProBiblio stelde voor de proef van twee jaar 114.000 euro (provinciale) subsidie beschikbaar.

Overigens vond in 2015 in het kader van een samenwerkingsproject van Bibliotheek Utrecht, Bibliotheek Rotterdam, de NS en ProBiblio ook al een pilot van een maand plaats waarbij in de Stationshuiskamer een zogeheten 'Stationsleestafel' was geplaatst, een leestafel met tijdschriften en een collectie boeken over Rotterdam.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie