HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Joep Baartmans, oud-voorzitter NBLC, overleden
03-10-2017
Op 29 september is op 77-jarige leeftijd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in haar woonplaats Den Bosch Joep Baartmans overleden. Baartmans was van 1 januari 1992 tot 1 januari 2000 voorzitter van het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (NBLC).
Joep Baartmans, oud-voorzitter NBLC, overleden
Joep Baartmans-Van den Boogaart werd op de ledenvergadering van 12 december 1991 gekozen tot voorzitter van het NBLC, de voorganger van de VOB. Zij zou twee termijnen aanblijven als voorzitter, tot 1 januari 2000. Baartmans volgde Ed d’Hondt op, die onder andere burgemeester van Nijmegen is geweest. Haar opvolger was oud-Kamerlid Marten Beinema, die aanbleef tot 2004 en toen op zijn beurt werd opgevolgd door Erik Jurgens.

Bij haar aantreden in 1992 omschrijft ze zichzelf in een interview met Bibliotheek & Samenleving als een 'omzichtig bestuurder'. 'Dat betekent ook dat ik niet begin met pretenties van: dit moet er allemaal gebeuren in de Nederlandse bibliotheekwereld. Dat hangt ten nauwste af van wat de bibliotheekwereld mij duidelijk maakt welke kant het op moet en dan kan ik daarin meedenken en zelfs sturen.' In hetzelfde interview stelt ze met name de informatieve functie van de bibliotheek belangrijk te vinden, 'omdat ik denk dat de bibliotheek al van oudsher van onschatbare waarde is geweest voor geïnformeerde burgers. Participeren in de maatschappij heeft te maken met de manier waarop je informatie kunt vinden. Ik twijfel niet aan het geweldige nut van de openbare bibliotheek hierbij.' 

Zij maakte drie directeuren mee: Rudi van der Velde (1990 – 1 oktober 1993), Leo Popma (1 oktober 1993 - 1 januari 1999) en Jan Ewout van der Putten in 1999). Belangrijke kwesties die speelden tijdens haar voorzitterschap waren onder andere de discussie over de rol van het NBLC, de NBLC-nota Op weg naar 2005 in 1995 en in 1998 het advies (pdf) van de Raad voor Cultuur over de bestuurlijke structuur van het openbare bibliotheekwerk.

Baartmans was van 1987 tot april 1995 PvdA-gedeputeerde voor cultuur, onderwijs en welzijn van de provincie Noord-Brabant en daarna waarnemend burgemeester in achtereenvolgens Heusden, Schijndel, Son en Breugel en vanaf mei 2006 nog bijna een jaar in Vught. Ze begon haar politieke carrière in 1974 als gemeenteraadslid van haar toenmalige woonplaats Boxmeer terwijl ze ook nog werkzaam bleef als docente Nederlands op een middelbare school. Na acht jaar stapte ze over naar het proviciale niveau, waar ze aanvankelijk lid was van de PvdA-fractie in de Provinciale Staten om na anderhalf jaar benoemd te worden tot voorzitter van de fractie. In 1987 werd ze gedeputeerde.

Baartmans laat een zoon en een man na.

Foto Joep Baartmans, waarschijnlijk uit 1997 (foto: Cynthia van Gerwen)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie