HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
BBC rekent De Krook Gent tot de tien beste moderne bibliotheken ter wereld
13-10-2017
De BBC noemt de dit jaar geopende Gentse bibliotheek De Krook in een rijtje van de tien beste bibliotheken die sinds 2000 gebouwd zijn. De Krook wordt door de Britse publieke omroep geprezen als een project dat een voormalige 'no-go zone' nieuw leven heeft ingeblazen.
BBC rekent De Krook Gent tot de tien beste moderne bibliotheken ter wereld
De BBC denkt niet dat de opkomst van de smartphone en Wikipedia het einde van bibliotheken zal betekenen en voert als bewijs daarvoor aan dat er ook de laatste jaren, sinds de eeuwwisseling, nog veel mooie bibliotheken gebouwd zijn, waaruit de omroep er tien geselecteerd heeft.

De BBC noemt De Krook een 'stark metallic structure, in a neglected corner of the waterfront. Promoted as an "open house for knowledge and innovation", this collective of institutions including the city library is a cultural catalyst, reviving what used to be a no-go zone. There are talks and exhibitions – you can even try your hand at 3D Printing,' aldus de BBC.

De Krook werd op 10 maart dit jaar geopend en huisvest naast de openbare bibliotheek ook afdelingen van de Universiteit Gent en imec. De bouw van het 17.500 vierkante meter grote gebouw duurde drie jaar en kostte 65 miljoen euro. Het ontwerp is van Ralf Cousée, Klaas Goris en het Spaans-Catalaanse bureau RCR Arquitectes. Het gebouw trok tijdens het openingsweekend ruim 20.000 bezoekers en de bezoekersaantallen overtroffen in de periode na de opening alle verwachtingen, zo liet de organisatie op 30 maart weten. De eerste weken na de opening was er sprake van  gemiddeld 7700 bezoeken per dag, bijna een verviervoudiging van het daggemiddelde van 2000 bezoeken in de oude bibliotheek aan het Woodrow Wilsonplein. De stad Gent kondigde maatregelen aan om de dienstverlening te optimaliseren en voor het grote aantal bezoekers een aangenaam bezoek te garanderen, onder andere door aanpassingen aan de bewegwijzering, een verbeterde aanduiding naar de fietsenstalling, en het aanpakken van de wachttijden. In de eerste weken na de opening kon de bibliotheek 27.500 ieuwe leden inschrijven. Maar ook daarna leidde het nieuwe gebouw tot meer aanloop. In april telde de bibliotheek 1923 nieuwe inschrijvingen, tegenover 557 in dezelfde periode vorig jaar. De meeste nieuwe gebruikers zijn tussen 11 en 30 jaar oud. Het aantal uitleningen steeg in april met drie procent ten opzichte van april 2016.

Op de door de BBC samengestelde lijst figureren verder overigens ook nog de door Francine Houben ontworpen en in 2013 geopende Library of Birmingham, de Londense Peckham Library. en de in 2004 geopende Seattle Central Library. Daarnaast onder andere enkele universiteitsbibliotheken.die de laatste jaren verrezen in Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië, alsmede de nationale bibliotheek van Letland en de Egyptische Bibliotheca Alexandria.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie