HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Actie voor wederopbouw bibliotheek Sint Maarten
18-10-2017
Verschillende bibliothecarissen en bibliotheekorganisaties zijn een actie gestart om geld in te zamelen voor de wederopbouw van de door orkaan Irma verwoeste openbare bibliotheek op Sint Maarten, de Philipsburg Jubilee Library.
De Philipsburg Jubilee Library werd tijdens de orkaan zwaar beschadigd, bijzondere boekencollecties zijn vernietigd, alle computers uit de publieke ruimtes en kantoren zijn geplunderd en het medialokaal is onbruikbaar.

Om de schade zo snel mogelijk te herstellen is een groep mensen in Nederland, veelal bibliothecarissen, met banden (verleden of heden) met en/of een warm hart voor de bibliotheek op Sint Maarten het initiatief ‘Boekenstorm voor St. Maarten' gestart. In overleg met de directeur van Philipsburg Jubilee Library, Monique Alberts, zijn de prioriteiten en doelstelling van de actie vastgesteld. De focus ligt in eerste instantie op het herstellen, door middel van noodgebouwen, van de bibliotheekfunctie en het creëren van een plek waar de kinderen weer onderwijs kunnen genieten.

Tot de initiatiefnemers van de actie behoren Petra Ploeg, informatiespecialist bij Tilburg University, die van januari 2010 tot augustus 2011 bibliothecaris was van de openbare bibliotheek op St. Eustatius, Yvonne Sinkeldam, senior adviseur Rijnbrink, Mariet Wolterbeek, directeur Bibliotheek Z-O-U-T (Zuid Oost Utrecht) en betrokken bij Biblioteca Publico Boneiru (Bonaire), Ans Koolen, gepensioneerd adjunct-directeur Philipsburg Jubilee Library, en Eric Kokke, manager marketing en communicatie GO-opleidingen. Later sloten zich nog aan Heleen van Manen, namens de Koninklijke Bibliotheek, en Marian Koren, onlangs gepensioneerd FOBID-secretaris. Ook de sectororganisaties VOB en UKB hebben aangegeven betrokken te willen worden bij het opzetten van een hulpactie.

Er is vastgesteld dat er op termijn een nieuw gebouw nodig is, aangezien het huidige gebouw waarschijnlijk total loss wordt verklaard. Bibliotheekdirecteur Monique Alberts gaat de mogelijkheden voor nieuwbouw onderzoeken, eventueel samen met het museum op Sint Maarten. In de tussentijd probeert de groep initiatiefnemers genoeg middelen te vergaren om met hulp van het Rode Kruis met Portakabins (modulaire huisvesting) een noodgebouw neer te kunnen zetten. Er is ook een projectaanvraag geschreven om een kinderprogramma te kunnen uitvoeren speciaal voor kinderen in traumasituaties. De bestelbus van de bibliotheek is onbeschadigd gebleven. Hiermee wil de bibliotheek haar book box-programma oppakken, langs buurtcentra en kinderopvang gaan voor educatieve en leesactiviteiten.

Het is mogelijk de actie ‘Boekenstorm voor St. Maarten' te steunen door een donatie naar keuze over te maken op rekeningnummer NL13 INGB 0000 425131 t.n.v. Koninklijke Bibliotheek ovv ‘Boekenstorm’

Met
€ 20,- zorgt u voor een (e-)book
€ 100,- voor een e-reader voor de bibliotheek
€ 500,- voor een iPad/tablet

Voor meer informatie over de actie, zie de FOBID-website.

De openbare bibliotheken van Saba en St. Eustatius zijn ook gevraagd of zij hulp nodig hebben. Saba gaf aan geen schade te hebben opgelopen en St. Eustatius had alleen last van de 'gebruikelijke daklekkages'. Hun boodschap: laat alle hulp naar Philipsburg Jubilee Library gaan.

Overigens vindt er vanavond in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam ook een benefietbijeenkomst plaats om geld en boeken in te zamelen, een ander initiatief om bij te dragen aan de wederopbouw van de door Irma verwoeste bibliotheek. Tijdens de avond zullen verschillende personen voordragen uit de werken van bekende, kritische denkers, zoals Winnie Mandela, Maya Angelou en Aimé Césaire. De bijeenkomst geldt als de launch van een serie inzamelingsmomenten. 

In Bibliotheekblad nummer 8 (verschijning 3 november) verschijnt een interview met Monique Alberts, directeur van de Philipsburg Jubilee Library.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Blanca Hodge
19-10-2017 13:08
 Ook in Wolder (Maastricht) is een actie gestart met als doel de bibliotheek op St Maarten te steunen door middel van een benefietconcert dat op 5 november a.s. gehouden wordt.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie