HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Erepenning voor jubilerende Bibliotheek Venlo
23-10-2017
Op zaterdag 21 oktober ontving directeur Gerja Olijnsma van Bibliotheek Venlo uit handen van burgemeester Scholten de Koninklijke Erepenning. Bibliotheek Venlo bestaat dit jaar honderd jaar.
Bibliotheek Venlo is de eerste bibliotheek in Limburg en de derde in Nederland die is onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. Directeur Olijnsma noemt de onderscheiding 'een mooie erkenning die extra glans geeft aan de viering van ons eeuwfeest'.  

Afgelopen zaterdag 21 oktober was het precies honderd jaar geleden dat de RK Openbare Leeszaal in Venlo werd opgericht. De bescheiden leeszaal kreeg haar eerste plek in een herenhuis aan de Parade. In de honderd tussenliggende jaren verhuisde de leeszaal-bibliotheek nog drie keer binnen het centrum van Venlo en in 1965 werd de ‘Vereniging Openbare leeszaal en bibliotheek’ gevestigd in haar huidige onderkomen aan de Begijnengang in het hart van Venlo. Een dieptepunt vormde de volledige verwoesting van de bibliotheek, inclusief archief, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bibliotheek, die zich tegenwoordig BredeBieb Venlo noemt, telt anno 2017 naast de stadsbibliotheek vestigingen in Blerick, Belfeld, Tegelen, Velden en Arcen.

Ter gelegenheid van het jubileum heeft Bibliotheek Venlo op 21 oktober een feestweek afgetrapt die nog tot en met zaterdag 28 oktober zal duren.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie