HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA start project om eenzaamheid te bestrijden
30-10-2017
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is gestart met het nieuwe project OBA Maatje, bedoeld om eenzaamheid onder Amsterdammers te bestrijden. Een 'OBA Maatje' is een vrijwilliger die met boeken, films of luisterboeken één keer per maand een bezoek brengt aan mensen die niet zo mobiel zijn of regelmatig bezoek op prijs stellen.
Voor het project komen niet alleen minder mobiele ouderen in aanmerking, maar bijvoorbeeld ook vluchtelingen die de weg niet zo goed weten of jongeren die vanwege een handicap of chronische ziekte minder mobiel zijn. Zij krijgen in het kader van het project  een passende selectie boeken, luisterboeken, films, tijdschriften of andere media aan huis bezorgd door hun 'eigen vrijwilliger'. 'Hiermee wordt het contact vergemakkelijkt, daarnaast zijn de media een fijn tijdverdrijf om de eenzame momenten door te komen,' aldus de OBA. De deelnemer dient een OBA-lidmaatschap te hebben.

De OBA meldt over de selectie en begeleiding van de vrijwilligers (pdf) die zullen gaan opereren als 'OBA-maatjes': 'De vrijwilligers worden geworven in de OBA-vestigingen en worden op een zorgvuldige wijze gekoppeld aan eenzame buurtgenoten. De vrijwilliger krijgt een contactpersoon binnen zijn/haar OBA-vestiging die hem/haar helpt met het maken van de selectie uit OBA-collectie en het contact met zijn/haar maatje. Het is de bedoeling dat de vrijwilliger minimaal eens per maand bij zijn/haar maatje op bezoek gaat en zo samen een band wordt opgebouwd. Een vrijwilliger verbindt zich bij voorkeur voor minstens één jaar aan zijn/haar maatje, om zo te zorgen voor continuïteit en betrokkenheid. Om te zorgen dat vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren, organiseert de OBA periodiek een vrijwilligersbijeenkomst.' 

Het project loopt vooralsnog in twee vestigingen: OBA Spaardammerbuurt en OBA Bijlmerplein.

De OBA maakte ook een filmpje over het project.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie