HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke onderscheiding voor Jef van Gool
01-11-2017
Jef van Gool heeft vandaag bij de aftrap van de campagne Nederland Leest in Amersfoort een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn jarenlange grote betrokkenheid bij lezen en leesbevordering. Van Gool (inwoner van Burgh-Haamstede) ontving de onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van burgemeester Gerard Rabelink van de gemeente Schouwen-Duiveland.
Koninklijke onderscheiding voor Jef van Gool
Na de onthulling van het Nederland Leest-experiment waarvoor Ronald Giphart met een literaire robot (de asibot) een verhaal schreef en een debat over de rol van robots in de samenleving, kreeg Van Gool, na zijn benoeming  tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, bijzondere aandacht. Tijdens een groot debat met verschillende bibliotheken werd Van Gool in het zonnetje gezet.

Jef van Gool nam ruim een jaar geleden afscheid als productmanager Literatuurplein bij de Koninklijke Bibliotheek vanwege zijn pensionering. Hij is ruim veertig jaar werkzaam geweest in de bibliotheeksector, de eerste jaren bij het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (NBLC), aanvankelijk als hoofd van de dienst Lektuurvoorlichting Volwassenen en later bij de dienst Leesbevordering. Ook daarna bleef hij bij de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) verantwoordelijk voor het beleidsonderdeel leesbevordering. In 2002 zette Van Gool Literatuurplein op, dat hij eerst bij de VOB als hoofdredacteur en productmanager vorm gaf en later bij de Stichting Bibliotheek.nl (vanaf 2011) en de Koninklijke Bibliotheek (vanaf 2015).

Jef van Gool is daarnaast auteur van talloze publicaties, artikelen en interviews in boeken en tijdschriften, van circa vijfduizend teksten over auteurs en boeken in LiTTerair, twintig jaar lang de dagelijkse literaire rubriek op NOS Teletekst. Hij is een belangrijke schakel in het bestuur van de Libris Literatuurprijs en stond aan de basis van het Nationale Voorleesonbijt.
 
Ter gelegenheid van de uitreiking van de koninklijke onderscheiding werd Van Gool in het zonnetje gezet met de volgende woorden: 'Jef van Gool heeft nu veertig jaar openbare bibliotheek achter de rug. Hij dweepte met het boekenvak, met name in het kader van leesbevordering. Wat hij zelf niet kon aanpakken (een dag heeft maar 24 uur…) wist hij bij anderen uit te zetten, zodat het beeld van hoge kwaliteit en volledig zou blijven. Hij heeft onlangs zijn betaalde baan bij zijn laatste werkgever Koninklijke Bibliotheek verruild voor pensioen waaraan hij naar eigen opvatting nog helemaal niet toe was. Hij heeft nog steeds grote plannen, want hij was en blijft icoon van de georganiseerde lees- en literatuurbevordering. Na zijn pensionering heeft hij zijn rol nog voortgezet bij het Literatuurmuseum.

Jef kende en kent iedereen in het boekenvak en zij hem. Hij heeft het vermogen mensen bij elkaar te brengen en het zeldzame vermogen stevig vast te houden waarmee zijn hand begon, een echte verbinder. De man die de grondslag legde voor Stichting Lezen en de deelname van het openbare bibliotheekwerk in de CPNB. De man die de wereld van de nieuwe media als geen ander wist te verbinden met die van het boek en daar een nog steeds actueel boek over schreef (Lasers en lezers). De man die de bibliotheek een gezicht geeft bij de promotie bij uitstek van het literaire boek, de Libris Literatuur Prijs.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie