HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Stationsbibliotheek Rotterdam officieel geopend
02-11-2017
Op 1 november hebben Theo Kemperman, directeur Bibliotheek Rotterdam, en de Rotterdamse cultuurwethouder Pex Langenberg in de Stationshuiskamer in de grote hal van Rotterdam CS officieel de Bibliotheek op het station geopend. 
Stationsbibliotheek Rotterdam officieel geopend
De Bibliotheek op het station wordt door Bibliotheek Rotterdam in een persbericht aangeduid als 'een ontmoetingsplaats waar forenzen, bezoekers en omwonenden onder meer digitale kranten, magazines en boeken kunnen lezen en naar muziek kunnen luisteren.'

In de voormalige opslagruimte van de Stationshuiskamer biedt de Rotterdamse stationsbibliotheek op zo'n vijftig vierkante meter een collectie van circa duizend boeken en daarnaast kunnen bezoekers e-books downloaden, digitaal kranten en tijdschriften lezen, databanken raadplegen en muziek luisteren. De collectie boeken is afgestemd op de locatie en is zo actueel mogelijk. De Bibliotheek op het station is zeven dagen per week van acht tot acht open en draait voornamelijk op selfservice, al zullen medewerkers van de Stationhuiskamer wel een oogje in het zeil houden. Tijdens spitsuren – maandagochtend, woensdagmiddag en vrijdagavond – zal er wel een bibliotheekmedewerker aanwezig zijn.
 
Stationsbibliotheek Rotterdam Stationsbibliotheek Rotterdam 2
Bibliotheek op het station Rotterdam

Bibliotheek Rotterdam stelt dat de Bibliotheek op het station onderdeel uitmaakt van 'het aanwezigheidsbeleid, dat ertoe moet leiden dat het aantal Rotterdamse vestigingen van Bibliotheek Rotterdam in 2020 tot 21 is uitgegroeid'. Op dit moment telt Rotterdam 16 bibliotheekvestigingen. Bibliotheekdirecteur Theo Kemperman zegt bij wijze van toelichting: 'Door continu veranderende klantbehoeften wil Bibliotheek Rotterdam op meer plekken in de stad zichtbaar zijn om zo mensen te laten kennismaken met het aanbod van de bibliotheek. Tevens willen we onze leden nieuwe vormen van dienstverlening kunnen bieden. We zijn enorm trots op de komst van deze in het oog springende vestiging op een toch wel zeer bijzondere en drukke locatie. Bij onze bibliotheekvoorziening op Rotterdam CS staan digitale diensten centraal: denk daarbij niet alleen aan het lezen van digitale kranten, tijdschriften en ‘e-books’ maar ook aan het raadplegen van bestanden en het luisteren naar muziek. Leden van de bibliotheek kunnen er boeken lenen en inleveren én gereserveerde boeken ophalen.'
 
De Bibliotheek op het station is een initiatief van ProBiblio, dat in 2011 eveneens het initiatief nam voor de opening van de eerste stationsbibliotheek van Nederland, in het station van Haarlem. Dick van Tol van ProBiblio stelde op 30 september tegenover NRC Handelsblad dat de Haarlemse Bibliotheek op het station een succes genoemd kan worden. 'Er zijn 1200 leden bijgekomen en het aantal uitleningen bedraagt jaarlijks 16.000 op 60.000 bezoekers,' aldus Van Tol, die aangeeft dat ProBiblio uiteindelijk in samenspraak met andere POI'en wil komen tot een netwerk van stationsbibliotheken in het hele land. De ervaringen in Rotterdam kunnen daarbij als input dienen, met name waar het gaat om de digitale dienstverlening. 'Digitalisering is nu nog meer een topic dan zes jaar geleden, toen we in Haarlem startten. We kunnen met de Rotterdamse kennis misschien ons voordeel doen in de plannen voor drie andere stationsbibliotheken in Noord- en Zuid-Holland,' aldus Van Tol in NRC.

Het ontwerp voor de Bibliotheek op het station is van InVorm architecten en projectinrichting.
 

Overigens zijn er ook kritische geluiden over de nieuwe stationsbibliotheek in Rotterdam en de rol die de vestiging kan spelen in het spreidingsbeleid van de bibliotheek, onder andere in dit blog en dit blog.

Foto: Officiële opening van Bibliotheek op het station in aanwezigheid van de Rotterdamse wethouder Cultuur Pex Langenberg (links), directeur Bibliotheek Rotterdam Theo Kemperman en Jeroen Alting von Geusau, regiodirecteur NS. (ANP Pers Support / Vincent van Dordrecht)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie