HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Roermond viert honderdjarig bestaan
10-11-2017
Bibliorura (Roermond e.o) heeft op 3 november haar honderdjarige bestaan gevierd met een feestelijke bijeenkomst tijdens welke een jublieumboek gepresenteerd werd en samen met een aantal partners een zogeheten Taalakkoord ondertekend werd.
Met het Taalakkoord Roermond, Roerdalen, Echt-Susteren spreken de ondertekenaars af dat ze zich gezamenlijk actief gaan inzetten om de basisvaardigheden van de inwoners van Roermond, Roerdalen en Echt-Susteren te verbeteren. Een van de activiteiten die Bibliorura hiervoor organiseert, is het wekelijkse taalcafé. Een van de vaste bezoekers aan het taalcafé, Nabil Aleid, vertelde tijdens de feestelijke bijeenkomst hoe belangrijk het voor hem is om zijn Nederlands in een laagdrempelige omgeving te kunnen oefenen.en verrichtte vervolgens de officiële opening van het digiTaalhuis, dé plek waar iedereen terecht kan met vragen over taal en digitale vaardigheden. Ondertekenaars van het Taalakkoord zijn behalve de gemeentes Roermond en Roerdalen, de Bibliotheek Bibliorura en de Domijnen, ook Wel.kom en Menswel, Gilde educatie, Gilde Samenspraak, Totaal onderwijs, Academia talen, het Mundium College, Humanitas, Moedercentrum Maximina, Vluchtelingenwerk, de Volksuniversiteit, Stichting ABC Limburg, Westrom, Stichting Fam en Taal voor het Leven, zo meldt Bibliorura.

In het tijdens de feestelijke bijeenkomst gepresenteerde jubileumboek wordt onder andere de geschiedenis van de bibliotheek belicht, maar ook kunnen de leden via het boek kennismaken met de mensen achter de bibliotheek. De bibliotheek in Roermond komt voort uit de Roomsch-Katholieke Openbare Leeszaal, die in 1917 werd opgericht door Mgr. L.N. Le Bron de Vexela, al duurde het nog tot 1921 voordat de leeszaal daadwerkelijk openging. De collectie bestond uit boeken van verschillende patronaatsbibliotheken, schenkingen van burgers en nieuw aangeschafte boeken, kranten en tijdschriften.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie