HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Ecorys doet onderzoek naar kosten bibliotheekdienstverlening digitale overheid
10-11-2017
Onderzoeks- en beleidsadviesbureau Ecorys gaat in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek (KB) een zogeheten Total Cost of Ownership (TCO)-onderzoek doen naar de totale kosten die bibliotheken maken om burgers te helpen in het digitale contact met de overheid.  
Ecorys verwijst in een bericht op zijn website naar de steeds ruimere maatschappelijke taak van bibliotheken en de hulp die ze kwetsbare burgers in dat kader onder andere bieden bij het opdoen van digitale vaardigheden. 'De Belastingdienst ondersteunt de bibliotheken hierbij financieel onder regie van de Koninklijke Bibliotheek,' aldus Ecorys.

Het Total Cost of Ownership-onderzoek moet inzicht bieden in de totale kosten die bibliotheken maken om burgers te helpen in het digitale contact met de overheid, zodat duidelijk wordt wat die dienstverlening nu werkelijk kost. 'Het helpt bibliotheken om pro-actief beleid te voeren, in gesprek te gaan met hun financiers en een lange termijn visie te ontwikkelen,' aldus Ecorys.

De resultaten van het onderzoek worden begin 2018 verwacht.

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Belastingdienst sloten op 18 februari 2016 een samenwerkingsconvenant waarin werd afgesproken dat de bibliotheken mensen ondersteuning zullen bieden bij het digitaal zaken doen met de overheid. De KB vervult daarbij een coördinerende rol, waarbij zij toeziet op de naleving van het convenant en de verdeling van de subsidie onder de lokale bibliotheken. De Belastingdienst investeert jaarlijks1,7 miljoen euro in de dienstverlening. Bijna twee maanden geleden publiceerde de KB de resultaten van een onderzoek (pdf) waarin deze vorm van dienstverlening geëvalueerd werd. De KB concludeerde naar aanleiding van dit onderzoek dat er sprake was van een 'geslaagde eerste aangifteperiode'. 'Voor 2018 betekent dit dat de bibliotheken door kunnen gaan op de ingeslagen weg,' aldus de KB destijds.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie