HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Helmond-Peel achter project ‘Wandelende WiFi’
14-11-2017
De Bibliotheek Helmond-Peel heeft bekendgemaakt de opdrachtgever te zijn van het kunstproject ‘Wandelende wifi’, waarbij ouderen via felgekleurde ‘wifi-rollators’ in de straten in het centrum van Helmond WiFi beschikbaar stelden aan jongeren.  
Het project ‘Wandelende WiFi’ is bedacht door de Helmondse stadskunstenaar Rocco Verdult, in opdracht van Bibliotheek Helmond-Peel. De afgelopen zes weken hebben elke vrijdagmiddag vanaf drie uur drie ouderen door de stad gelopen met felgekleurde ‘wifi-rollators’, die in feite fungeerden als mobiele wifihotspots waar omstanders konden inloggen op het internet.

De bibliotheek wil zich met het project met name richten op jongeren om duidelijk te maken dat men voor gratis wifi, zonder voorwaarden, bij de bibliotheek terecht kan. Achterliggend idee is ook dat op deze manier jong en oud met elkaar in contact komen. Bibliotheek Helmond-Peel schrijft in een persbericht over het project: ‘Op veel plaatsen waar wij komen wordt WIFI aangeboden, maar vaak onder de voorwaarde dat er een consumptie wordt genuttigd of een tegenprestatie wordt geleverd. Dit geldt echter niet voor de bibliotheek. Hier wordt gratis WIFI aangeboden zonder lastige voorwaarden. Dat heeft vervolgens een grote aantrekkingskracht voor jongeren. (...) Met het Wandelende WIFI-project heeft de Bibliotheek nu ook buiten het eigen gebouw de jongeren opgezocht, de verbinding gemaakt tussen ouderen en de jeugd, en de verbinding van jongeren met het internet.’

Het WiFi-project is ook opgezet ter gelegenheid van het feit dat het dit jaar twintig jaar geleden is dat Bibliotheek Helmond-Peel begon met het aanbieden van internet (pdf) aan het grote publiek.

Het project kreeg aardig wat aandacht in lokale en landelijke media, onder andere in het Eindhovens Dagblad, het Nederlands Dagblad (inloggen vereist), NOS op 3, en het Jeugdjournaal .
Zie ook de reportage van PowNed.

De NOS-site tekent wisselende reacties van enkele Helmondse ouderen op, maar ziet ook enthousiaste jongeren. 'Het beste idee sinds tijden. Wifi is voor ons heel belangrijk. In de hele binnenstad van Eindhoven is wifi dus daarom gaan we er graag heen. Helmond heeft zoiets niet, terwijl iedereen snapt dat jongeren wifi nodig hebben. Er zijn oma's en opa's die speciaal wifi aanschaffen omdat ze willen dat de kleinkinderen op bezoek komen. Dit is echt héél vet,' zo reageert een meisje van 16 volgens de NOS. En ook het achterliggende idee om ouderen en jongeren zo met elkaar in contact te brengen wordt gewaardeerd: 'Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel. Dit is echt een supergoed idee,' aldus een ander meisje.

De bibliotheek noemt het project, dat op 10 november na zes vrijdagmiddagen met wandelende WiFi werd afgesloten, een succes. Binnenkort wordt besloten of het project wordt voortgezet. ‘Wat er ook verder zal gebeuren met het bijzondere rollator-project, de bibliotheek in het centrum van de stad Helmond (en de dorpen Asten, Deurne en Someren) blijft een vrijhaven voor eenieder die gratis van WIFI gebruik wil maken,’ aldus de bibliotheek. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie