HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Twaalf innovatieve projecten winnen Social Sofa
30-11-2017
Twaalf bibliotheken hebben als beloning voor het meest innovatieve bibliotheekproject van de provincie een zogeheten ‘social sofa’ gewonnen, een betonnen met mozaïek ingelegde bank die ergens in de openbare ruimte geplaatst wordt. Op maandag 4 december wordt om 16.00 uur bij elk van de winnende bibliotheken de Social Sofa onthuld door gedeputeerden van de respectievelijke provincies. De prijs is een initiatief van de Samenwerkende POI's Nederland (SPN).
De Social Sofa, ooit door kunstenares Karin Bruerse ontwikkeld vanuit de gedachte mensen in de buurt te verbinden en de sociale verbondenheid tussen bewoners een impuls te geven, symboliseert de verbindende functie die moderne bibliotheken spelen binnen de gemeenschap, aldus SPN in een persbericht. De innovatieprijs, die per provincie wordt toegekend, beloont projecten waarbij de bibliotheek participatie en zelfredzaamheid stimuleert, bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling en zorgt voor verbinding tussen mensen en organisaties.
 
Voor het POI-project 'Win je eigen Social Sofa!' konden door bibliotheken eerder dit jaar innovatieve projecten worden ingediend die in 2016 of de eerste helft van 2017 zijn gerealiseerd of die in de zomer van 2017 in de uitvoeringsfase zaten. Belangrijke criteria waren: samenwerking binnen de wijk bevorderen, innovatiekracht versterken én mogelijkheid tot verbreding of opschaling. 

Op maandag 4 december zal om precies 16.00 uur bij elk van de winnende bibliotheken de Social Sofa worden onthuld door gedeputeerden van de respectievelijke provincies.

De volgende twaalf projecten zijn beloond met een Social Sofa:
 
Groningen
De Vakantie Voorleestent van Bibliotheek Veendam en Pekela.
Tijdens de zomervakantie zetten de medewerkers van Bibliotheek Veendam en Pekela elke woensdagavond een tent op in een (volks)wijk of -buurt. Er wordt voorgelezen en men doet samen spelletjes. Met de Vakantie Voorleestent wil de bibliotheek het (voor)lezen in de zomer stimuleren.

Drenthe
Digitaal prentenboek door leerlingen Esdalcollege van Bibliotheek Klazienaveen.
Leerlingen van klas 2 vmbo hebben kennis gemaakt met verschillende soorten prentenboeken en hebben op basis daarvan een digitaal prentenboek samengesteld. Deze prentenboeken worden aangeboden aan een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf.

Friesland
Maeykes Bibliotheek van Bibliotheek Mar en Fean Sint Nicolaasga
Samenwerkingsproject van de bibliotheek in Sint Nicolaasga met  Maeykehiem, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, om een collectie voor bewoners van Sint Nicolaasga en omliggende dorpen in de buurt te behouden. Het resultaat is een win-winsituatie: de cliënten en begeleiders van Maeykehiem verzorgen de uitlening van de collectie als dagbestedingsactiviteit in de Werkwinkel, de bibliotheek is blij dat er een boekencollectie beschikbaar blijft voor de inwoners van Sint Nicolaasga en omgeving.

Gelderland
Kunst voor Elkaar van Bibliotheek Veluwezoom. 
Kunst voor Elkaar is een samenwerkingsproject van Bibliotheek Veluwezoom, kunstorganisatie Scarabee en cultuurbedrijf Riqq, dat actieve ouderen stimuleert om hun artistieke kwaliteiten te ontplooien opdat zij zich met deze bagage kunnen inzetten voor kwetsbare ouderen in de gemeenten Rheden, Rozendaal en Renkum. De actieve ouderen worden getraind om zelfstandig minder mobiele ouderen te ondersteunen bij het uitoefenen van beeldende kunst, muziek en verhalen.

Overijssel
Kulturhus/Bibliotheek 3.0 van Bibliotheek Losser.
De Bibliotheek Losser heeft de Social Sofa gewonnen met het project ‘Ontmoeting & Verbinding’ in Losser’. Bibliotheek Losser gaat in 2018 nog intensiever samenwerken met partijen in de gemeente Losser (GGD, CJG, gemeente Losser, Humanitas, woningbouwcoöperatie, VVV, welzijnswerk, muziekonderwijs, etc.). Al deze organisaties bevinden zich straks onder één dak in het Kulturhus. De zogenaamde 'Bibliotheek 3.0' krijgt een prominente plek hierin en vormt als het ware de ruggengraat in de samenwerking. Zo wordt de Bibliotheek in Losser een plek van ontmoeting en verbinding, waar de bewoners niet meer omheen kunnen.

Flevoland
Mensen Maken de Buurt van Bibliotheek Lelystad (FlevoMeer Bibliotheek)
Samenwerkingsproject van FlevoMeer Bibliotheek met de stichting ‘Samen en Sociaal’ en basisschool De Optimist in Lelystad in het kader waarvan ouders worden aangemoedigd om meer voor te lezen aan hun jonge kinderen (onderbouw) en tegelijk worden gemotiveerd om met elkaar geestelijk en lichamelijk gezond te zijn en te blijven.Met de pilot worden allochtone ouders bereikt die normaal niet bereikt worden.

Noord-Brabant
Jong en Oud door heden en verleden / De Dementheek van Bibliotheek De Kempen.
In samenwerking met andere organisaties is een Dementheek ontwikkeld om zo bij te dragen aan een dementie-vriendelijke gemeenschap. In het kader van het project vinden onder andere ook activiteiten plaats die bijdragen aan kennisdeling en taboedoorbreking van het onderwerp dementie.

Limburg
Uur van de Buurt van SCHUNCK* Bibliotheek Heerlen
Door de bibliotheek georganiseerd 'koffiemomentje' voor alle buurtbewoners, buurtondernemers, bedrijven, collega’s en buren die zin hebben in een gezellig en informatief samenzijn. Inwoners kunnen thema's inbrengen, informatie delen en van elkaar leren. Op deze manier wordt er ontmoeting en laagdrempelige toegang tot kennis en cultuur gecreëerd dicht bij huis, rondom thema's die passen bij de buurt.

Zeeland
Samenwerking met Zorggroep Ter Weel door Bibliotheek Oosterschelde.
Over dit project schrijft de jury: 'Begin 2016 is de transitie gestart van het bibliotheekwerk in de gemeente Reimerswaal. De vijf vestigingen van Bibliotheek Oosterschelde werden omgevormd tot één grote regionale Bibliotheek en vier Bieb in de buurt-punten; locaties met een kleine collectie en waar mensen gereserveerde materialen kunnen afhalen. De hoofdvestiging is inmiddels gerealiseerd in Kruiningen. De vier Bieb-punten zijn geplaatst in de vestigingen van Zorggroep Ter Weel in Krabbendijke, Yerseke, Rilland en Hansweert.'

Zuid-Holland
De taalhuismiddag van Bibliotheek Katwijk.
Elke dinsdagmiddag organiseert Bibliotheek Katwijk de taalhuismiddag, waarbij vijftig tot zestig mensen eerst komen lezen in de leeskringen en daarna praten in het taalcafé. De koffiepauze is het moment waarop deze mensen van allerlei nationaliteiten elkaar spreken. 

Noord-Holland
Er was eens... Taalhuis Heiloo van Bibliotheek Heiloo
Door Bibliotheek Heiloo in samenwerking met andere organisaties opgezet Taalhuis waar mensen kunnen werken aan hun vaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer.

Utrecht
Dorpskamer Het Raakvlak van Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen.
De jury schrijft over het project: 'Dorpskamer Het Raakvlak biedt een laagdrempelige en waardevrije plaats waar inwoners samenkomen voor ontmoeting, ontspanning, educatie en dagbesteding. De Dorpskamer ondersteunt het dagelijks leven en individuele behoeften, en vormt een mix van zorg, welzijn, onderwijs, informatie, kennisuitwisseling en cultuur. Vanuit een uitnodigende ruimte worden organisaties en cliënten uitgedaagd om (samen) initiatieven te ontplooien. De Dorpskamer draait om zelfredzaamheid, participatie en sociale cohesie bij de inwoners.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie