HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Utrecht krijgt ambassadeur: Agnes Jongerius
07-12-2017
Bibliotheek Utrecht heeft met ingang van begin december een ambassadeur in de persoon van Agnes Jongerius, lid van het Europees Parlement en voormalig FNV-voorzitter. 
Jongerius zal als ambassadeur haar vele contacten in Utrecht, Nederland en Europa inschakelen ten bate van de bibliotheek. Ook zal zij bijvoorbeeld informatie over de bibliotheek verspreiden via social media. Verder zal ze als ambassadeur de Bibliotheek Utrecht ondersteunen bij projecten rond het bestrijden van laaggeletterdheid en bij voorleesactiviteiten, zo meldt de bibliotheek in een bericht op haar website.

In een interview met het Algemeen Dagblad zegt Agnes Jongerius onder andere: 'Ik heb veel met de bibliotheek. Mijn zussen namen vroeger, toen ik nog in De Meern woonde, al stapels boeken voor me mee. Ik word ook niet voor niets de eerste ambassadeur van de bibliotheek Utrecht. Ik bied mijn netwerk aan of help bij een project. Sowieso: geef mij een jeugdboek en een stapel kindertjes; ik vind het zó leuk om voor te lezen. De bieb heeft alles te maken met "verheffing", een mooi woord in de sociaaldemocratische traditie. Een plek waar mensen kunnen leren het beste uit zichzelf te halen. Als een tafel met mensen eromheen mijn metafoor is voor geluk, dan is de bibliotheek mijn metafoor voor verheffing.'

Ook tijdens het Nationale Bibliotheekcongres van 2014 sprak Jongerius mooie woorden over de bibliotheek. Ze zei toen onder andere: 'Ik ben opgegroeid in Kanaleneiland, een wijk van Utrecht. Toen een wijk voor arbeiders, symbool van het vooruitgangsgeloof, nu een achterstandswijk met immense problemen. Hoe hebben we het zover kunnen laten komen dat Kanaleneiland in die mate verpauperd is? Mijn ouders hadden nog het idee: als onze acht kinderen het maar beter krijgen dan wij. Mijn broers, zussen en ik konden studeren dankzij kinderbijslag en studiefinanciering. Wat vroeger volksverheffing werd genoemd, was zo gek nog niet. Kunnen we dat ideaal niet weer oppoetsen? In Kanaleneiland gaat tegenwoordig vrijwel geen kind na de basisschool naar de mavo of havo. Dat kan toch niet? Die kinderen daar zijn toch niet dommer dan elders? Ik zie een belangrijke rol voor bibliotheken bij het aanpakken van dit soort problemen. Laten we trots zijn op het bibliotheekwezen in Nederland. Dáár kunnen we allerlei maatschappelijke vraagstukken bij de kop pakken.'

 Jongerius zet zich als ambassadeur van het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad onder andere ook in voor de aanpak van laaggeletterdheid.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie