HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Eerste Nederlandse Publiekdomeindag op 5 januari in de KB
11-12-2017
Kennisland organiseert op 5 januari in samenwerking met Creative Commons Nederland en Wikimedia Nederland de eerste Nederlandse Publiekdomeindag, een bijeenkomst die plaats zal vinden in de Koninklijke Bibliotheek (KB) 
Jaarlijks komen op 1 januari werken in het publieke domein beschikbaar van makers die zeventig jaar eerder zijn overleden. In Nederland geldt dat de duur van de auteursrechtelijke bescherming afloopt op 1 januari, zeventig jaar na de dood van de maker. 

Met de Publiekdomeindag op 5 januari 2018 willen de betrokken organisaties KennislandCreative Commons Nederland, Wikimedia Nederland en de Koninklijke Bibliotheek (KB), aandacht besteden aan de makers die in 1947 overleden zijn en aan hun werken, die met ingang van 1 januari in het publieke domein terecht zijn gekomen. Het gaat dan onder anderen om schrijver en componist Willem Pijper, meestervervalser Han van Meegeren en kinderboekenschrijfster Anke Servaes. Werken van deze mensen kunnen dan nieuw leven ingeblazen worden, ze kunnen worden toegevoegd aan Wikipedia, er kunnen overzichtspublicaties geschreven worden, et cetera.

De eerste Nederlandse Publiekdomeindag zal gevierd worden met een symposium in de KB dat gratis toegankelijk is. Tijdens dit symposium wordt stilgestaan bij enkele van de bovengenoemde makers én auteursrechten en hergebruik in het algemeen. Voor meer informatie en het volledige programma, zie de website.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie