HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Ook Parool, Volkskrant en Trouw beschikbaar via Delpher
11-12-2017
Vanaf morgen zijn de naoorlogse uitgaven van de Volkskrant, Trouw en Het Parool in gedigitaliseerde vorm beschikbaar via Delpher, de website met historische boeken, kranten en tijdschriften. De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft van de betreffende kranten 940.000 pagina’s uit de periode 1945 tot en met 1995 toegevoegd aan Delpher, waarmee nu in het totaal ruim 12 miljoen historische krantenpagina’s voor iedereen doorzoekbaar zijn.
In maart van dit jaar werd een licentieovereenkomst ondertekend door de KB en de Persgroep, de uitgever van Parool, Volkskrant en Trouw. Dit stelde de KB in staat om titels waarop de Persgroep het auteursrecht bezit te digitaliseren, op te slaan en beschikbaar te stellen.  Met de toevoeging van de Persgroeptitels zijn nu alle grote Nederlandse dagbladen vertegenwoordigd in Delpher.

Via Delpher zijn nu ruim twaalf miljoen pagina’s uit kranten van 1618 tot 1995 beschikbaar die de afgelopen jaren gedigitaliseerd zijn. Op 13 april 2016 maakte de KB reeds bekend dat Delpher was uitgebreid met drie miljoen gedigitaliseerde krantenpagina's, onder andere van Algemeen Handelsblad, opvolger NRC Handelsblad en van zo'n zeventig regionale kranten.

De komende jaren komen ook naoorlogse jaargangen van onder meer Algemeen Dagblad, en de lokale en regionale dagbladen van de Persgroep, zoals De Gelderlander en Brabants Dagblad, beschikbaar.
 
De website Delpher is ontwikkeld door de KB en de universiteitsbibliotheken om gedigitaliseerde papieren bronnen te ontsluiten voor een groot publiek. De website biedt inmiddels toegang tot ruim 60 miljoen pagina’s uit boeken, kranten en tijdschriften.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie