HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Drie bibliotheken winnen SPOENK*-prijs voor 'Beste Biebdynamiek'
13-12-2017
Tijdens de SPOENK* Winterse Uitpakparty zijn vorige week de drie winnaars bekendgemaakt van de prijs voor Beste Biebdynamiek. Het gaat om de Westfriese Bibliotheken, DOK Delft en De Boekenberg. Met de symbolische prijs wil ProBiblio in het kader van het project SPOENK*, een nieuwe, innovatieve aanpak om het lezen onder de jeugd te bevorderen, Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken in het zonnetje zetten die experimenteren met nieuwe vormen van toegankelijk en verrassend bibliotheekwerk. 
Over de drie winnaars wordt op de website van ProBiblio gemeld: ‘De Westfriese bibliotheken treden buiten hun oevers en worden door scholen gevraagd voor grote techniek events, 21th centrury skills in optima forma. DOK Delft ontwerpt met DOK-designers een nieuwe beleving en ontsluiting van de jeugdcollectie. Kinderen worden eigenaar van hun prachtig groeiende en bloeiende collectie. En bibliotheek De Boekenberg buit haar bijzondere gebouw tot de nok toe uit door het organiseren van events met een groot publieksbereik, zoals een krokodillen-, Minecraft- en techniek festival.’ (Zie ook dit filmpje waarin de drie winnaars zichzelf presenteren.)

De Westfriese Bibliotheken
worden met name bekroond vanwege de vernieuwende aanpak bij het mediawijs maken van kinderen en hun leerkrachten en de aandacht voor techniek en 21e-eeuwse vaardigheden daarbij. (Zie ook dit filmpje)
DOK Delft viel in de prijzen vanwege haar initiatief om de jeugd- en jongerencollectie anders te presenteren en te laten beleven, waarbij de inbreng van kinderen een belangrijke rol speelt. Daartoe werd een team van zogeheten Junior DOK-Designers in het leven geroepen, bestaande uit kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar, die nadenken over de toekomst van de jeugdbibibliotheek en met name over een nieuwe indeling van de collectie op basis van de wensen van de kinderen zelf. (Zie ook dit filmpje en dit filmpje)
De Boekenberg Spijkenisse wordt geprezen omdat het haar bijzondere gebouw ‘tot de nok toe’ uitbuit door het organiseren van events met een groot publieksbereik, zoals een krokodillen-, Minecraft- en techniekfestival (filmpje).

SPOENK* wordt door ProBiblio omschreven als ‘een nieuwe, innovatieve aanpak van de leesbevordering jeugd, in de gedaante van een dynamische bibliotheekomgeving waarin bijna alles kan. Samen met de doelgroep (0-18 jaar) wordt een uitdagende programmering opgezet die vooral draait om wat de gebruikers leuk vinden. Al draait het natuurlijk om meer dan leuk. Want een kind dat zich thuisvoelt in de Bibliotheek, dat daar verrast en geprikkeld wordt, zal zoveel makkelijker boeken en andere media omarmen.’SPOENK* maakt deel uit van het ProBiblio-programma ‘innovatief jeugdbibliotheekwerk’. De kern van SPOENK* wordt gevormd door een groep bibliothecarissen en ProBiblio, die elkaar inspireren, stimuleren en helpen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie