HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Geen certificering Bieb voor de Zaanstreek door beleid gemeente
14-12-2017
De Bieb voor de Zaanstreek kon in de afgelopen certificeringsronde niet worden gecertificeerd door het beleid van de gemeente Zaanstad. De reden is dat de bibliotheek de functie ‘ontmoeting en debat’ uit de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) niet uitvoert. De gemeente vindt dat die functie bij de buurthuizen is belegd. 
Marga Rosier, directeur van De Bieb voor de Zaanstreek (die ook werkzaam is in de gemeenten Oostzaan en Wormerland), zegt desgevraagd: ‘Het verhaal over de certificering klopt. Omdat de gemeente formeel bij de certificeringsronde heeft bevestigd dat “ontmoeting en debat” bij de buurthuizen is belegd, en niet bij De Bieb, en wij er ook verder geen geheim van maken zijn we niet gecertificeerd.’

Marga Rosier voegt er aan toe dat zij op verzoek van een bestuurslid van de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB) na zes maanden bezwaar heeft ingediend. ‘Daar is een hoorzitting over geweest, maar uiteindelijk heeft men besloten dat mijn bezwaar te laat was ingediend. Dat wist ik vooraf uiteraard, maar als het bestuur je verzoekt alsnog bezwaar aan te tekenen, dan denk je dat dit dan ook kan. Hoe dan ook, het is niet met ruzie gepaard gegaan, maar ik vond het wel raar. De wet geeft gemeenten de vrijheid zelf te bepalen hoe ze en door wie ze de kernfuncties laten invullen (dat mag dus bijvoorbeeld ook door het uitlenen uit te besteden aan een bibliotheek in een andere gemeente), maar als een bibliotheek van een gemeente niet alle kernfuncties toegewezen heeft gekregen, kan die bibliotheek niet gecertificeerd worden. Dat heb ik voorgelegd aan de bezwarencommissie, maar die keek alsof ze water zag branden. Uiteindelijk heeft ze wel een advies gegeven aan de stichting dat neerkwam op wat ik had aangegeven.’

Verschillende partijen
In de brief (pdf) die Rosier vorig jaar kreeg van het SCOB-bestuur staat dat de bezwarencommissie als oorzaak van het probleem ziet dat de uitvoering en verantwoordelijkheden, alsmede de financiering van de verplichtingen van de Wsob, bij verschillende partijen berusten (bibliotheek en gemeente), waartussen een afhankelijkheidsrelatie bestaat. Maar de audit op een correcte naleving van de Wsob vindt alleen plaats bij de bibliotheek en niet bij andere organisaties die namens de gemeente één of meer taken uit de Wsob uitvoeren die niet bij de bibliotheek belegd zijn.
Het SCOB-bestuur beloofde het probleem mee te geven aan de organisaties die een nieuw certificeringskader vaststellen. Ook wilde het bij Koninklijke Bibliotheek en Vereniging van Openbare Bibliotheken bevorderen dat er geen consequenties worden verbonden aan het niet-gecertificeerd-zijn van De Bieb voor de Zaanstreek. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Joost Heessels
14-12-2017 23:01
 Ontmoeting hoort ook meer bij het buurthuis dan bij de bibliotheek. 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie