HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Rijswijk krijgt ‘Huis van de Stad’ met bibliotheek
15-12-2017
Dinsdag 12 december ging de Rijswijkse gemeenteraad na een lang besluitvormingsproces met ruime meerderheid akkoord met het reserveren van een investeringsbudget voor het gefaseerd uitvoeren van het zogeheten ‘Huis van de Stad’, waarin ook de bibliotheek een plek moet gaan krijgen.
Het is de bedoeling dat het Huis van de Stad gevestigd wordt in het oude stadhuis van Rijswijk aan de Generaal Spoorlaan. Het Huis van de Stad moet niet alleen onderdak gaan bieden aan het gemeentehuis, maar ook aan verschillende andere organisaties die zich in het gebouw zullen vestigen. Het gaat dan met name om Trias (Centrum voor de Kunsten), de Bibliotheek aan de Vliet, het Sociaal Wijkteam en onderdelen van Welzijn Rijswijk, waarbij het de bedoeling is dat deze organisaties komen tot vergaande vormen van samenwerking. Ook moet er een horecavoorziening komen. De gemeente spreekt van een ‘huis van de burgers’, een ‘bruisende, duurzame ontmoetingsplek’, ‘waar de Rijswijkse inwoners elkaar ontmoeten, kennis vergaren en inspiratie opdoen en tegelijkertijd hun paspoort kunnen ophalen’. The Alignment House begeleidt het traject om te komen tot een krachtenbundeling van de beoogde ‘bewoners’ van het Huis van de Stad, zo blijkt uit een document (pdf) dat aan de orde kwam tijdens de raadsvergadering van 12 december, tijdens welke definitief besloten is het Huis van de Stad gefaseerd te realiseren.

In de eerste fase worden de begane grond en het souterrain gerenoveerd, zodat Trias, de bibliotheek, een deel van Welzijn Rijswijk en een horecavoorziening zich er kunnen vestigen. Ook komt er een trouwzaal. In de tweede fase worden de etages1 tot en met 3 aangepakt zodat de ambtelijke organisatie er onderdak kan vinden. Fase 1 zou in 2020 afgerond moeten zijn en uiteindelijk zou het Huis van de Stad in 2023 dan helemaal klaar moeten zijn

De totale kosten voor verhuizing en renovatie zijn begroot op 63,7 miljoen euro, aldus het Algemeen Dagblad..Het ontwerp (pdf) van architectenbureau Inbo werd op 21 november gepresenteerd in de raad. Het nieuwe Huis van de Stad moet een licht en uitnodigend gebouw worden, met behoud van de mooie oude elementen Het moet een ‘huiskamer’ worden, gericht op ontmoeting en synergie tussen de organisaties die er onderdak vinden. Centraal in het gebouw is het grote atrium met glazen overkapping, met een brede (tribune)trap, waar mensen kunnen gaan zitten en waar voorleessessies, presentaties en kleine optredens plaats kunnen vinden. Op de begane grond bevinden zich vooral gemeenschappelijke ruimtes, zoals een zogeheten ‘burgerplein’ en een (lees)café cq restaurant met een groot terras buiten. De bibliotheek komt grotendeels in het souterrain, samen met cursuslokalen, een danszaal en muziekstudio’s van Trias.

Deze video geeft een impressie van de plannen voor het Huis van de Stad.  


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie