HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Weer kiezen vier bibliotheken voor boetevrij
20-12-2017
Ook Bibliotheek Venlo schaart zich in de groeiende rij bibliotheken die ervoor kiezen de boetes af te schaffen. De Venlose bibliotheek wordt met ingang van 2018 boetevrij. De Friese bibliotheken Mar en Fean en Drachten/Smallingerland hebben eveneens besloten de boetegelden af te schaffen.
De leden van Bibliotheek Venlo hoeven met ingang van 2018 geen boetes meer te betalen als ze materialen te laat inleveren. De bibliotheek wil hiermee een van de grootste irritaties bij de leden wegnemen en meer gastvrijheid uitstralen en hoopt dat mensen weer lid worden nu de boetes worden afgeschaft. ‘Boetes voor het te laat terugbrengen van boeken staat haaks op wat wij als bibliotheek willen bereiken; dat mensen plezier hebben in het lezen en dat ze graag en veel lezen. Als je dan bestraft omdat een boek te lang thuis ligt, bereik je juist dat klanten minder of helemaal niet meer naar de bibliotheek komen,’ aldus directeur Geja Olijnsma tegenover De Limburger.

Anders dan veel andere bibliotheken die de boetes hebben afgeschaft koppelt Bibliotheek Venlo de maatregel niet aan een verhoging van de abonnementstarieven, maar heeft ze juist besloten met ingang van 2018 het lidmaatschap voor jongeren tot 18 jaar gratis te maken. Op dit moment geldt bij Bibliotheek Venlo het gratis lidmaatschap nog voor kinderen tot zestien jaar. Zestien- en zeventienjarigen betalen nu nog een abonnementstarief van 15 euro per jaar, maar kunnen met ingang van 2018 dus gratis lid worden. Directeur Geja Olijnsma: ‘We willen het lenen van boeken voor kinderen en jeugdleden zo aantrekkelijk mogelijk maken. Maar we weten ook dat ouders boetegeld als argument gebruiken waarom hun kinderen geen boeken bij de bibliotheek mogen lenen. Nu hebben alle kinderen tot 18 jaar een gratis lidmaatschap en hoeven ze niet bang te zijn voor boetes. We nemen in een keer twee flinke drempels weg en zetten de deuren van de bibliotheek wijd open.’

Ook Bibliotheken Mar en Fean (Heerenveen, Sneek, Joure e.o) maakte onlangs bekend met ingang van 1 januari 2018 de boetegelden af te schaffen. Het basisabonnement van de bibliotheek wordt vier euro duurder, maar daar staat tegenover dat leden het hele jaar geen boetes, geen leengelden voor dvd’s en geen verlengkosten meer betalen. Ook Bibliotheek Drachten/Smallingerland wordt met ingang van 1 januari 2018 boetevrij, zonder dat dit samengaat met een verhoging van het abonnementsgeld. 'Het abonnement zal niet noemenswaardig duurder worden. De prijs van het basisabonnement gaat € 1,- omhoog. Dit is een trendmatige verhoging en is niet bedoeld om de kosten van het boetevrij lenen te dekken,' aldus Bibliotheek Drachten.
Bibliotheek Zuidoost Fryslân sluit zich eveneens aan bij de boetevrije trend, waarmee met ingang van 1 januari 2018, net als in Groningen, in de hele provincie Friesland boetevrij geleend kan worden.

Onlangs verscheen overigens een vergelijkend onderzoek over boetevrije bibliotheken, uitgevoerd door Mark Deckers van Rijnbrink, in samenwerking met Paul Adels van de Bibliotheek Rotterdam en Guido de Gans van Bibliotheek Rivierenland.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie