HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jan van Luxemburgprijs gaat naar Senia-leesclubs
21-12-2017
De Stichting Senia heeft de Jan van Luxemburg Prijs 2017 gewonnen vanwege haar grote bijdrage aan de bevordering van het leesplezier. Senia is de organisator van leesclubs in Nederland. Voorzitter van het Jan van Luxemburg Programma, Madeleine Kasten, reikte de prijs op 18 december uit aan Senia-directeur Ineke van de Rotte.
De Jan van Luxemburg Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een initiatief dat als doel heeft leesplezier bij jong en oud te bevorderen. Het Jan van Luxemburg Programma is geïnitieerd ter nagedachtenis aan Jan van Luxemburg (1936-2012), een literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam die als geen ander mensen kon stimuleren om te lezen. 
 
Stichting Senia is in 2009 opgericht vanuit een particulier initiatief. Senia telt 125 vrijwilligers, die nieuwe leesgroepen oprichten, excursies organiseren, verantwoordelijk zijn voor de literatuurlijsten/muzieklijst en de leeswijzers en luisterwijzers, en een deel van de administratie, vormgeving en PR verzorgen. Senia organiseerde in 2016 onder meer ruim duizend leesgroepen door het hele land, waaraan 7500 mensen deelnamen, een groei met elf procent ten opzichte van 2015. Van die 7500 deelnemers zijn er circa 4000 die literatuur lezen in leesclubs, maken circa 1000 deelnemers deel uit van leesgroepen geschiedenis en zijn er ook zo'n 1000 lid van een leesgroep filosofie. Daarnaast zijn er programma’s Frans, Duits, Engels, biografieën en kunstgeschiedenis.

In het juryrapport roemt het bestuur van het Jan van Luxemburg Programma Senia omdat ze met haar 1100 leesclubs een groot publiek weet te bereiken met relatief weinig middelen. Ook het feit dat de stichting zoveel vrijwilligers weet te mobiliseren speelt een rol in de toekenning van de prijs. 

Ineke van de Rotte, directeur van de Stichting Senia, bedankte bij de uitreiking van de prijs de jury voor de erkenning die aan de uitreiking ten grondslag ligt. 'We weten dat je in een leesclub meer gaat lezen, en dat je daar nieuwe vrienden maakt. U erkent de waarde hiervan.'

De prijs bestaat uit een zeefdruk, tweeduizend euro, plus een kleinschalige, in samenwerking met Senia te organiseren activiteit om het werk van de stichting te promoten. De overige genomineerden waren dit jaar het Laurens Janszoon Coster Project (tweede plaats), de Voorlees Express (derde plaats), Amsterdamse Beestenboel, Barts Boeken Club en North Sea Poetry.

De prijs werd maandag 18 december uitgereikt in Bibliotheek Eemland in Amersfoort, een van de bibliotheken en boekhandels waarmee Senia samenwerkt. Alleen al in het werkgebied van Bibliotheek Eemland bestaan 73 Senia-groepen, die zich richten op literatuur, geschiedenis of filosofie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Esther Valent
22-12-2017 09:59
 Ik vind Senia een geweldice club, dus verdiend, gefeliciteerd. Bij het gebruik van weinig middelen wil ik echter wel opmerken dat Senia veel middelen van de bibliotheken gebruikt. Openbare plek om samen te komen en de collectie. Dus ook een proficiat voor de ooembare bibliotheken!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie