HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Friese bibliotheken gaan in zee met boekhandel Van der Velde
29-12-2017
Het Financieele Dagblad meldt dat boekwinkelketen Van der Velde in Noord-Nederland nauw gaat samenwerken met de bibliotheken in de regio. Van der Velde gaat actuele titels binnen een week na verschijnen leveren aan de bibliotheek. 
De strategische samenwerking biedt volgens Het Financieele Dagblad (registreren vereist) beide kanten voordeel. De inkoop voor lokale bibliotheken geeft de boekverkopers extra omzet, wat kan leiden tot behoud van boekwinkels in dunbevolkte regio’s, terwijl de bibliotheken door de alliantie eerder dan nu kunnen beschikken over boeken waar veel vraag naar is, wat tot grotere tevredenheid onder klanten moet leiden.

De Friese bibliotheken betrekken hun boeken nu nog van NBD Biblion. Van der Velde claimt dat het veel sneller kan leveren dan NBD. Directeur Ad Peek van Van der Velde zegt daarover in Het Financieele Dagblad: ‘Wij overleggen vooraf met de bibliotheken, bestellen de nieuwste boeken, verwerken ze en leveren ze op tijd af bij de bibliotheek. Tegen dezelfde prijs en voorwaarden.'  Actuele titels kunnen door de samenwerking volgens de Leeuwarder Courant binnen een week na verschijnen al worden geleend. 'Onze inkopers zitten veel dichter op de markt. Ze bezoeken beurzen en uitgevers en weten wat ze moeten bestellen,' zo stelt Peek. Van der Velde koopt de boeken in voor de bibliotheken en laat deze aanpassen door NoordWest Groep, een sociaal werkontwikkelingsbedrijf in Steenwijk, waar ze onder andere een harde kaft krijgen, zo meldt Omroep Friesland. Vier dagen later zijn de ingebonden boeken dan te leen, zo stelt Van der Velde.

Met ingang van volgend jaar wordt de helft van alle nieuwe boeken die de bibliotheken in Friesland willen bestellen direct door Van der Velde geleverd. Op termijn moet dat honderd procent worden. De Leeuwarder Courant noemt overigens specifiek de bibliotheken in Noord-Friesland en Zuidoost-Friesland als de bibliotheken die hun nieuwe collectie boeken voortaan bij boekhandel Van der Velde zullen kopen.

Jouke Bethlehem, directeur van Bibliotheken Noord Friesland, stelt bij wijze van toelichting over de samenwerking met Van der Velde: ‘Als er een nieuw boek verschijnt en het wordt gerecenseerd in de krant of er is aandacht voor op de tv, willen onze klanten het boek lezen. Ze vragen ernaar aan de balie, maar wij hebben het niet. Het duurt drie tot vier maanden voordat wij het in de schappen hebben staan. Wij moeten veel sneller over een nieuw boek kunnen beschikken. (...) Wij willen al in een vroeg stadium met de inkopers van de boekhandel overleggen over de collectie. We hebben elkaar in de toekomst heel hard nodig, anders vallen de lokale boekhandel en de bibliotheek om.’

Van der Velde stelt dat door samen te werken het mogelijk is om een zelfstandige boekhandel met een breed assortiment open te houden in Dokkum en Harlingen. Peek: 'Bibliotheken worden betaald met regionaal geld en dat wordt nu ook regionaal besteed.'

De Noord-Friese bibliotheken kopen jaarlijks voor ongeveer 600.000 euro boeken. Alle Friese bibliotheken samen kopen jaarlijks voor enkele miljoenen euro’s nieuwe boeken, aldus de Leeuwarder Courant.

NBD Biblion maakte in november overigens bekend de productie van de zogeheten Express Titels te verplaatsen naar CB in Culemborg om zo de levertijd aan de bibliotheken flink te verkorten

Boekhandel Van der Velde, een familiebedrijf dat zeven winkels exploiteert in de drie noordelijke provincies (in Leeuwarden, Drachten, Groningen, Assen, Dokkum en Sneek) levert al jaren de zogeheten Sprinters aan alle bibliotheken in Friesland. Van der Velde wil volgend jaar ook een vestiging openen in Harlingen waarbij ook een samenwerking met de bibliotheek zal worden aangegaan. Het is de bedoeling dat het Harlingse bibliotheekfiliaal (een vestiging van Bibliotheek Noord-Fryslân) de entree gaat delen met de boekwinkel, als beide er komende augustus onder één dak komen in een cultuurcentrum aan de Voorstraat. Ook wordt gedacht aan een gedeelde inzet van personeel, waardoor de bibliotheek veel langer open kan zijn dan normaal. ‘De boekhandel en de bibliotheek hebben hetzelfde belang. We willen allebei een belezen samenleving,’ aldus Ad Peek juni vorig jaar in de Leeuwarder Courant, toen de plannen voor de samenwerking in Harlingen bekend werden. 

De samenwerking is vooralsnog aangegaan als een pilot voor een jaar, zo meldt de Leeuwarder Courant. Van der Velde zegt open te staan voor samenwerking met andere bibliotheken. Andere Friese bibliotheken zijn volgens Jouke Bethlehem benieuwd naar de ervaringen: 'Ze zijn afwachtend en willen eerst kijken hoe het gaat. Ze hebben de angst dat boekhandel en bibliotheek te veel op elkaar gaan lijken. Wij denken juist dat we elkaar versterken.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie