HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaamse campagne #bibvooriedereen start met ‘omhelzing’ bibliotheken
11-01-2018
Op vrijdag 19 januari zal de Vlaamse campagne #bibvooriedereen van start gaan met het letterlijk omarmen van zes bibliotheken. Met de campagne wil de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) samen met enkele partnerorganisaties aandacht vragen voor het belang van de bibliotheek en een signaal afgeven richting gemeenten om de bibliotheek te blijven steunen.
Het is de bedoeling dat op 19 januari, om 11 uur precies, zes bibliotheken letterlijk omarmd worden door een menselijke keten, bij wijze van aftrap van de campagne #bibvooriedereen. Het gaat om de bibliotheken van Lanaken, Wevelgem, Sint-Pieters-Leeuw, Turnhout en om De Krook Gent en Muntpunt Brussel. ‘Hoe meer mensen de bibliotheek omarmen, hoe sterker het signaal dat de bibliotheek een onmisbare schakel in de maatschappij is,’ zo stelt de VVBAD.

Met de campagne Een bibliotheek voor iedereen wil de VVBAD, samen met enkele partnerorganisaties, beleidsmakers ‘en iedereen die het horen wil’ wijzen op het belang en de maatschappelijke meerwaarde van bibliotheken. In aanloop naar de lokale verkiezingen op 14 oktober 2018 roept de Vlaamse vakvereniging iedereen op het zogeheten Bibliotheekcharter te tekenen, waarmee er bij gemeentebesturen op wordt aangedrongen ook na 2018 voldoende te blijven investeren in de bibliotheek. Sinds 2016 geldt voor Vlaamse gemeenten niet langer de verplichting een lokale bibliotheek in te richten en in stand te houden, zoals voorheen het geval was. Gemeenten bepalen nu zelf of een bibliotheek nodig is en welke werking zij moet uitbouwen, iets waar de organisatoren van de campagne zich zorgen over maken. ‘De voorbije jaren werd op vele plekken in Vlaanderen al bespaard op collectie, personeel en werking,’ zo stellen zij. De organisaties achter de campagne zijn bang dat de bibliotheek niet langer zal worden gezien als basisdienst voor elke burger. Een bibliotheek voor iedereen is lang niet meer zo vanzelfsprekend, zo vrezen zij.

Met de handtekeningenactie in het kader van #bibvooriedereen, die nog tot 23 april loopt, wil de VVBAD handtekeningen verzamelen onder het Bibliotheekcharter om toekomstige gemeentebesturen duidelijk te maken dat een goed werkende openbare bibliotheek onmisbaar is. Men hoopt met de campagne 75.000 handtekeningen te kunnen verzamelen. De actie wordt ondersteund door meer dan twintig organisaties en meer dan vijftig ambassadeurs, onder wie talloze schrijvers, maar ook verschillende politici.

In het kader van de campagne is voor bibliotheken campagnemateriaal beschikbaar in de vorm van affiches, kaartjes, boekenleggers, banners, e-mailhandtekeningen en dergelijke.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie