HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
VOB en ProBiblio organiseren vertoningen documentaire Ex Libris over New York Public Library
11-01-2018
De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en ProBiblio hebben het initiatief genomen om op verschillende plaatsen in het land vertoningen te organiseren van de documentaire Ex Libris: The New York Public Library. De besloten vertoningen zijn met name bedoeld voor leden, bibliotheekmedewerkers, vrienden en relaties.
De vertoningen vinden van 5 tot 15 februari plaats in de bibliotheken van Spijkenisse (de Boekenberg), Almere (de nieuwe bibliotheek), Sittard (De Domijnen), Amsterdam (OBA), Assen (DNK) en in Haarlem (Toneelschuur). Er is geen publieke kaartverkoop. 

De VOB stelt dat de vertoning een goede gelegenheid is om de documentaire te laten zien aan medewerkers, vrijwilligers, relaties, donateurs en stakeholders.

Ex Libris: The New York Public Library is gemaakt door de gerenommeerde Amerikaanse documentairemaker Frederick Wiseman. De ruim drie uur durende documentaire, geschoten in de voor de 88-jarige Wiseman kenmerkende kalme observerende stijl, kan gezien worden als één lange lofzang op de bibliotheek. Wisemans camera is niet alleen aanwezig bij tal van activiteiten in de centrale bibliotheek, de fameuze Schwarzman Building, maar ook in verschillende filialen in Chinatown, Mid Manhattan, The Bronx en Harlem. Als er daarbij iets in het oog springt, dan is het hoezeer de bibliotheek van iedereen is, hoezeer de diversiteit van New York te zien is onder de medewerkers en de bezoekers. (Zie ook dit artikel over de documentaire.)

Onlangs, op 9 januari, verscheen overigens op IndieWire nog het artikel ‘How Trump’s Victory Turned the Greatest Documentary of 2017 Into a Political Call to Arms’, waarin Wiseman zegt dat in het licht van de recente maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten de relevantie van de bibliotheek alleen nog maar gegroeid is. De documentaire was niet bedoeld als een statement, maar is dat wel geworden. ‘Trump made it a political film because it represents, in my mind, everything he doesn’t believe in or doesn’t understand. (...) The movie itself is not ideological, but in the current political atmosphere, it becomes that,’ aldus Wiseman. De bibliotheek is volgens Wiseman ‘probably the most democratic institution that exists because everybody’s welcome. You see all social classes, races and ethnicities represented without discrimination amongst them. All that is something Trump doesn’t believe in. He’s against immigration, he cuts health and education programs to the core. He doesn’t believe in scientific knowledge. Everything that Trump represents is completely contrary to what the library represents.’
Zie ook de trailer van de film.

Aanmelden voor een van de vertoningen kan via dit formulier op de website van ProBiblio (waar ook de locaties en tijden van vertoning genoemd worden). Aanmelden kan tot 2 februari. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie