HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Actie voor herstel bibliotheek Sint Maarten eindigt eind januari
16-01-2018
De actie Boekenstorm, die oktober vorig jaar door verschillende bibliothecarissen en bibliotheekorganisaties werd gestart om de door orkaan Irma zwaar beschadigde Philipsburg Jubilee Library te helpen bij de wederopbouw, loopt eind deze maand af. Tot dusver is ongeveer 4850 euro bijeengebracht. De Koninklijke Bibliotheek (KB) verdubbelt dit resultaat en vult aan tot 10.000 euro. Donaties zijn nog steeds welkom, zo benadrukken de initiatiefnemers van de actie.
De Philipsburg Jubilee Library, de enige openbare bibliotheek op Sint Maarten, werd op 6 september 2017 zwaar beschadigd door de orkaan Irma. Al snel werd er door enkele betrokken bibliothecarissen onder de naam Boekenstorm een steunactie op touw gezet die uitgroeide tot een landelijke actie die wordt gedragen door het gehele bibliotheekveld, vertegenwoordigd door samenwerkingsverband FOBID. 

Bibliotheek St Maarten 1 Bibliotheek St Maarten 2 Bibliotheek St Maarten 3
Beelden van de zwaar beschadigde Philipsburg Jubilee Library, vlak na orkaan Irma 
 
Sinds de start van de actie zijn er door het hele land verschillende initiatieven geweest om de bibliotheek te helpen. Zo organiseerde het Bijlmer Parktheater in Amsterdam op 18 oktober een benefietavond waar voorgedragen werd uit het werk van zwarte auteurs en denkers als Maya Angelou, Winnie Mandela en Aimé Césaire. In Maastircht vond op 5 november een benefietconcert plaats, georganiseerd door oud-bibliothecaris Blanca Hodge en haar man Stanley. De Openbare Bibliotheek Amsterdam doneerde boekenkasten die op 5 december met het schip Augusta Sun in de haven van St. Maarten arriveerden. Diverse bibliotheekorganisaties, zoals Rijnbrink en Bibliotheek Ommen, en diverse kerkgemeenschappen doneerden de opbrengst van hun boekverkoop en collecte. Ook Biblionef helpt Sint Maarten en Books4Life Tilburg heeft de bibliotheek als goed doel aangemerkt voor haar jaaropbrengst over 2017. 

VBC Notarissen heeft de oprichting gedoneerd van een vriendenstichting die het fondsenwerven voor de bibliotheek zal voortzetten. De teller voor Boekenstorm stond per 31 december 2017 op ruim 4850 euro. De KB verdubbelt dit resultaat en vult aan tot 10.000 euro.
Eind januari wordt het eindbedrag aan de bibliotheek overgemaakt. 
 
Bibliotheek St Maarten 4 Bibliotheek St Maarten 5
Herstelwerkzaamheden Philipsburg Jubilee Library na orkaan Irma

De initiatiefgroep van de actie stelt dat de bibliotheek met de donaties een eind op weg geholpen is, maar er daarmee nog niet te zijn. De bibliotheek pakt de draad weer op, maar steun blijft nog hard nodig.  'Het bibliotheekgebouw was eigenlijk al voor Irma aan vervanging toe en directeur Monique Alberts hoopt dat de bestaande plannen voor een nieuw multifunctioneel gebouw samen met het museum van St. Maarten en het archeologisch centrum nu nieuwe kansen krijgen. In de tussentijd is de dienstverlening zo goed en zo kwaad als mogelijk weer op gang gebracht. Het gebouw is provisorisch toegankelijk, het Internet-café en de studieruimte zijn weer open en op 21 december vond alweer zeer succesvol de jaarlijkse Kerstmarkt plaats. In die zin vervult de bibliotheek een niet onbelangrijke rol voor de inwoners van St. Maarten om het normale leven weer enigszins op te pakken. De bibliotheek zag ook kansen om een bijdrage te leveren aan de verwerking van de psychische gevolgen van orkaan Irma. Verhalenvertelster en sociaal werkster Guineta de Palm uit Curaçao is op uitnodiging naar St. Maarten gekomen voor de start van een speciaal programma. Kinderen worden hierin met verhalen, boeken, spellen en muziek gestimuleerd om te vertellen over hun ervaringen tijdens en na de orkaan,' aldus de initiatiefnemers van de actie in een persbericht.

De initiatiefnemers benadrukken dat donaties nog steeds welkom zijn. 'Het duurt nog wel even voordat het duidelijk is of en hoeveel geld beschikbaar zal komen voor nieuwbouw. In de tussentijd kunnen donaties de bibliotheek helpen bij het uitvoeren van speciale programma’s die met name de kinderen van St. Maarten ten goede komen. Elke donatie is nog welkom tot eind januari,' zo stellen zij.

Donaties kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer NL13 INGB 0000 425131 t.n.v. Koninklijke Bibliotheek Den Haag onder vermelding van ‘Boekenstorm’

Foto's: Philipsburg Jubilee Library


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie