HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Forum Zoetermeer opent op 25 januari
17-01-2018
Op donderdag 25 januari vindt de opening plaats van het vernieuwde Stadhuis-Forum, waarin ook de nieuwe hoofdvestiging van de bibliotheek een prominente plaats heeft. In het Forum zal de bibliotheek samenwerken met ruim veertig lokale organisaties op educatief, cultureel en maatschappelijk gebied. De officiële opening van het Stadhuis-Forum zal worden verricht door Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties. 
Forum Zoetermeer wordt door Bibliotheek Zoetermeer omschreven als ‘het antwoord van de bibliotheek op de veranderende behoeften vanuit de maatschappij’. ‘Het Forum ondersteunt inwoners bij hun behoefte om meer zelfredzaam te worden en zich te kunnen ontwikkelen. In het Forum wordt participatie gestimuleerd, in een laagdrempelige plek vol beleving. Forum Zoetermeer is een uniek samenwerkingsverband waarin al deze diensten op één plaats in de hoofdvestiging van de Bibliotheek te vinden zijn en waar iedere bezoeker altijd met een antwoord de deur uit gaat,’ aldus Bibliotheek Zoetermeer, die er aan toevoegt dat bij haar nieuwe onderkomen ook duurzaamheid een belangrijke rol heeft gespeeld.

Het Forum is ondergebracht in het ingrijpend verbouwde stadhuis van Zoetermeer. De gemeenteraad van Zoetermeer besloot in 2014 tot de renovatie van het stadhuiscomplex, dat niet meer voldeed aan de eisen van de tijd, waarbij de naastgelegen hoofdvestiging van de bibliotheek in het stadhuispand moest worden geïntegreerd. Verschillende culturele en maatschappelijke instellingen, waaronder de bibliotheek, gaan in het gerenoveerde stadhuisgebouw samenwerken onder de naam Forum.

Binnen het Forum vervult Bibliotheek Zoetermeer een spilfunctie. In het kader van het door de bibliotheek ontwikkelde concept werken de gemeente, de bibliotheek en zo’n veertig maatschappelijke, culturele en educatieve organisaties samen. Sommige van die Zoetermeerse organisaties zullen doorlopend aanwezig zijn, andere voor spreekuren of gezamenlijke activiteiten. De belangstelling van instellingen om te participeren binnen het Forum bleek overigens zo groot dat het Algemeent Dagblad op 30 november 2017 sprak van een ‘run op een plekje in het Forum’.
De samenwerkende organisaties in het Forum blijven zichzelf, maar werken samen onder één dak. Hun dienstverlening is verdeeld over vijf thema’s, die elk een eigen ‘plein’ hebben: Plein Lezen, .Plein Educatie & Ontwikkeling, Plein Mens & Maatschappij, Plein Gezondheid & Welzijn en Plein Stad & Vrije tijd. Per themaplein zullen verschillende activiteiten worden georganiseerd. Op alle pleinen is ook een actuele collectie informatieve boeken en andere materialen te vinden. Bibliotheek Zoetermeer zegt over de gedachte achter het Forum-concept: ‘Voor het Zoetermeerse samenwerkingsverband van Bibliotheek en partners is het Forum bedoeld als centrale plek, zowel fysiek als digitaal, waar alle Zoetermeerders terecht kunnen. Om te lezen en te leren. Om zich te ontwikkelen en te kunnen deelnemen in de maatschappij. Om ondersteuning te krijgen op maatschappelijk terrein en advies over gezondheid en welzijn. En als startpunt voor culturele en sportieve vrijetijdsbesteding in de stad. In het Forum legt de Bibliotheek verbindingen tussen inwoners, informatie en organisaties.’

Na de officiële opening op 25 januari zullen de inwoners van Zoetermeer tijdens twee feestelijke open dagen op vrijdag 26 januari en zaterdag 27 januari de gelegenheid hebben om kennis te maken met het nieuwe Stadhuis-Forum. Er vinden dan tal van activiteiten (pdf) plaats.

Forum Zoetermeer zal elke dag geopend zijn tussen 08.00 en 20.00 uur. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie