HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Aalst zoekt 10.000 boeken van bewoners voor ‘grootste boekenkast van de stad’
02-02-2018
De bibliotheek van het Vlaamse Aalst heeft de inwoners van de stad opgeroepen om een boek te schenken om daarmee de ‘grootste boekenkast van de stad’ te vullen, die een van de blikvangers moet worden van het nieuwe Utopiagebouw, waar de bibliotheek samen met de Academie voor Podiumkunsten vanaf 21 juni onderdak zal krijgen. 
De boekenkast, die elf meter hoog en acht meter breed is en ongeveer 10.000 boeken kan bergen, zal door een reusachtig raam vanaf de Graanmarkt te zien zijn. Aan de Aalstenaars wordt gevraagd één boek in te brengen met een (persoonlijk) verhaal dat hij of zij belangrijk vindt, met een handgeschreven opdracht die gericht is aan de andere inwoners. De boekenkast moet daarmee de gedachte symboliseren om van Utopia de huiskamer van alle Aalstenaars te maken. Verantwoordelijk schepen van Bibliotheken Karim Van Overmeire zegt daarover: ‘We roepen elke Aalstenaar op om een boek te schenken. Zo willen we komen tot de gemeenschappelijke boekenkast van alle inwoners. Dat past in het opzet om van Utopia de huiskamer van alle Aalstenaars te maken.’ De geschonken boeken zullen geen deel uitmaken van de collectie en dus niet uitleenbaar zijn, zo meldt de gemeente Aalst in een persbericht.

De bibliotheek zal op 28 februari op haar huidige locatie aan de Molenstraat definitief de deuren sluiten, om bijna drie maanden later op 21 juni weer te heropenen in het Utopiagebouw. Het is de bedoeling dat vanaf juni de hoofdbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten in het door architectenbureau KAAN Architecten ontworpen gebouw aan de Graanmarkt onder de naam Utopia samen verder gaan. Peter Thomas, directeur van de Academie, en Arnoud Van der Straeten, diensthoofd van de Bibliotheek, zeggen daarover: ‘We trekken de kaart van een verregaande integratie van Academie voor Podiumkunsten en Bibliotheek. We blijven niet naast elkaar bestaan in het nieuwe gebouw, maar zullen in elkaar overvloeien. Zo creëren we meerwaarde voor alle gebruikers. Dit concept is helemaal nieuw in Vlaanderen, toch iets om trots op te zijn.’

De bibliotheek van Aalst was dertig jaar lang ondergebracht in de kelders van het cultureel centrum De Werf en de Academie voor Podiumkunsten zit verspreid op verschillende locaties in de stad en barst daar uit zijn voegen, reden voor de gemeente om in 2013 te besluiten de huisvestingssituatie van beide instellingen aan te pakken en ze samen te brengen in één gebouw. Al vanaf de ontwerpfase is gestreefd naar een doordacht multifunctioneel en slim ruimtegebruik, waarbij medewerkers van zowel de bibliotheek als de academie vanaf het begin mee hebben gedacht over hoe het gebouw zo te ontwerpen dat ze ruimte met elkaar kunnen delen. In het nieuwe gebouw zullen Aalstenaars kunnen dansen, muziek of theater maken, boeken lenen, lezen en studeren. Beide instellingen willen hun aanbod en activiteiten zoveel mogelijk op elkaar afstemmen. ‘Een boekenpakhuis is niet meer van deze tijd. Het wordt eerder een kennis- en belevingscentrum,’ aldus Arnoud Van der Straeten, diensthoofd van de bibliotheek. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie