HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Leesproject 'Scoor een boek!' breidt uit
05-02-2018
Het leesproject 'Scoor een boek!', waarbij voetballen wordt verbonden met lezen en dat zes jaar geleden werd gestart in Groningen, breidt uit naar de rest van Nederland. In februari trapt Scoor een Boek! af in nog vijf regio’s in Nederland.  De komende negen weken gaan 11.000 kinderen zoveel mogelijk boeken lezen. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door spelers van FC Groningen, AZ, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, N.E.C. en Willem II.
Scoor een boek! is een leesbevorderingsproject waarbij bibliotheken, lokale basisscholen en eredivisieclubs gezamenlijk leerlingen uit groep 5 en 6 van het primair onderwijs enthousiast willen maken voor lezen.

Scoor een Boek! is in 2012 gestart in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam, toen nog in samenwerking met SC Veendam. In 2014 werd FC Groningen de samenwerkingspartner van Biblionet Groningen. In het kader van Scoor een boek! verbindt een speler van FC Groningen zich aan het project, vanuit de gedachte dat een lezende voetballer tot de verbeelding van de leerlingen spreekt,. In twee videoboodschappen vertelt de speler de klas over het project en maakt hen enthousiast om zelf (boeken) te gaan 'scoren'. De leerlingen gaan tijdens Scoor een Boek! negen weken lang hun best doen om zoveel mogelijk boeken te lezen ('scoren') op school en thuis. De kinderen worden daarin nog eens extra gestimuleerd door de speler van de lokale eredivisieclub. 
Sinds 2016 worden ook gezinnen aangespoord om thuis boeken, kranten en tijdschriften te gaan ‘scoren’. Net als in de klas wordt op een poster bijhouden hoeveel boeken er zijn (voor)gelezen. Voor de gezinnen worden er Scoor een Boek!-evenementen georganiseerd in de lokale bibliotheken. Scoor een Boek! wordt in april sportief afgesloten op het voetbalveld. Daar wordt ook bekendgemaakt hoeveel boeken de leerlingen samen hebben gelezen.

In 2017 overschreed 'Scoor een boek!' voor het eerst de Groningse provinciegrenzen, toen Bibliotheek Deventer, Rijnbrink en Go Ahead Eagles bij het project aanhaakten. Dit jaar breidt het project verder uit over Nederland en volgen ook Alkmaar (AZ / Bibliotheek Kennemerwaard), Tilburg (Willem II / Bibliotheek Midden-Brabant), Almelo cq Twente (Heracles / ZINiN BibliotheekBibliotheek Salland cq Bibliotheek Almelo) en Nijmegen (NEC / Bibliotheek Gelderland-Zuid).
 
Kunst van Lezen en SPN hebben eind 2017 een landelijke projectgroep ingesteld voor Scoor een Boek!. Deze projectgroep ondersteunt deelnemende POI’s en bibliotheken bij de uitvoering van het project en stelt de nodige informatie en materialen beschikbaar. Daarnaast werkt de projectgroep aan verdere ontwikkeling van met name de thuiseditie, die gericht is op het stimuleren van de leesopvoeding in laagtaalvaardige gezinnen. In de editie van 2018 worden pilots uitgevoerd om die aanpak verder te ontwikkelen. De projectgroep zal in 2018 komen met een voorstel hoe Scoor een Boek! ondergebracht kan worden bij de aanpak de Bibliotheek op school.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie