HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Gelderland Zuid wint IPON Award met educatieproject 'Hackatons'
09-02-2018
Bibliotheek Gelderland Zuid heeft met haar educatieproject ‘Hackatons’ een IPON Award gewonnen in de categorie 'Innovatie van het leren MBO'. Met de IPON Awards worden bijzondere en innovatie toepassingen van ict binnen het onderwijs in het zonnetje gezet. 
'In dit initiatief van de Bibliotheek Gelderland Zuid komen alle elementen van modern MBO-onderwijs samen,' aldus de jury van de IPON Awards over het winnende project van de bibliotheek.

De jury stelt verder over het winnende project 'Hackatons': 'Leren aan de hand van reële uitdagingen, samenwerking tussen de verschillende partijen die een rol spelen in het maken van modern beroepsonderwijs, 21e-eeuwse vaardigheden waarbij alle elementen aan bod komen, co-creatie, design thinking, noem maar op. Het maakt het onderwijs betekenisvol en attractief voor de studenten en creëert waarde voor de regio - en partners - door de opbrengsten van de hackaton. Het concept is makkelijk aan te passen en daardoor breed in te zetten in het mbo.’ De jury sluit het juryrapport af met het uitspreken van zijn waardering voor de Nederlandse bibliotheken, en in het bijzonder Bibliotheek Gelderland Zuid, vanwege hun bijdrage om de Nederlandse samenleving mediawijzer te maken. ‘Zij laten zien dat zij meegroeien met de ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving,’ aldus de jury.

Binnen het project Hackatons gaan leerlingen op zoek naar praktische oplossingen voor maatschappelijke problemen, waarbij sociale robots ingezet worden. Tijdens hun zoektocht leren ze onderzoeken, presenteren maar ook programmeren. Ook komt het ethische aspect van het gebruik van robots aan bod. De eerste Hackathons (YouTube-filmpje) werden begin 2017 afgerond. In groepjes werd gekeken hoe robots inzetbaar zijn voor bijvoorbeeld het begeleiden van kinderen tijdens kankerbehandelingen. Behandelingen waar geen andere mensen bij aanwezig kunnen zijn door de gebruikte straling. Ook werd gekeken hoe robots ingezet kunnen worden voor leesbevordering. Bibliotheek Gelderland Zuid stelt in een persbericht dat het project werd ontwikkeld in samenwerking met partners Puzzled, Luqo en het iXperium. Het project werd vanaf begin 2017 uitgerold voor Opleidingen ICT, Verzorgenden, Human Technology en Doktersassistenten. Ook op het voortgezet onderwijs zijn de Hackathons enthousiast ontvangen, aldus de bibliotheek.

De IPON Awards worden jaarlijks toegekend in acht categorieën. Per categorie worden drie projecten genomineerd. De projecten worden beoordeeld op gebruik, originaliteit, ontwerp, toegankelijkheid en prijs. De onafhankelijke jury bestaat uit mensen uit het onderwijs en van het onderwijsvakblad Vives Magazine


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie