HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Groot gebruikersonderzoek Vlaamse bibliotheken
26-02-2018
In februari is in 107 Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken een grootschalig gebruikersonderzoek gestart dat loopt tot eind juni. De mening van actieve gebruikers staat centraal in het onderzoek. 
Het onderzoek, onder de naam Bib2018, is een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw (VVBAD) en wordt uitgevoerd door de onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek peilt onder andere naar de tevredenheid over het aanbod en de dienstverlening in de bibliotheek, de wijze waarop men van de bibliotheek gebruik maakt, de redenen waarom men de bibliotheek bezoekt, zoekstrategieën van de gebruikers, wensen met betrekking tot de dienstverlening etc.

In 2004 is door de onderzoeksgroep TOR een gelijkaardig gebruikersonderzoek gedaan. De huidige bevraging kan gezien worden als een vervolg daarop maar dan wel aangepast aan de hedendaagse ontwikkelingen. De VVBAD stelt over het huidige onderzoek: ‘Sinds 2004 veranderde het bibliotheeklandschap danig: waar het vroeger meer ging om leners in de bib, wordt er nu meer de nadruk gelegd op gebruikers. Dat kan gaan van mensen die materialen uitlenen of bezoekers die graag de krant lezen met een kopje koffie, tot studenten die de bib gebruiken als ultieme blokplaats. Het onderzoek peilt dan ook naar de tevredenheid, het aard van gebruik, zoekstrategieën, wensen enz. van al deze gebruikers.’

Alle deelnemende bibliotheken konden ook vijf eigen vragen aan de enquête toevoegen. Na afloop krijgen de deelnemende bibliotheek een gepersonaliseerd rapport met een analyse van de resultaten. Mogelijk komt er ook een online tool om de eigen resultaten te vergelijken met die van andere bibliotheken. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie