HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Muziekweb lanceert website Filmbieb
27-02-2018
Op 1 maart presenteert Muziekweb de site filmbieb.nl, via welke bibliotheekleden film-dvd's kunnen lenen uit de collectie van Muziekweb. Ook kunnen via de site trailers bekeken worden en wordt er achtergrondinformatie over de films en series geboden.
Het aanbod aan film-dvd's verdwijnt langzaam maar zeker uit de bibliotheken, daarom is extra aandacht voor dit collectieonderdeel gewenst. 'Veel bibliotheken overwegen dit materiaal naar het magazijn te verplaatsen of te verkopen. Op termijn zou de (speel)film als onderdeel van de collectie geheel uit beeld kunnen raken. Muziekweb verzamelt daarom zoveel mogelijk filmcollecties van bibliotheken (en particulieren) om zo dit belangrijk Nederlandse culturele erfgoed te behouden en voor het publiek toegankelijk te maken,' zo stelt Muziekweb. In het door de Koninklijke Bibliotheek (KB) opgestelde Gezamenlijke Collectieplan is afgesproken dat Muziekweb met een plan van aanpak zou komen voor het collectieonderdeel film. Filmbieb.nl is hier een onderdeel van. 'Ook bibliotheken met nog slechts een beperkte collectie op locatie kunnen zo blijvende toegang en beschikbaarheid bieden tot onder andere Nederlandse films, series, documentaires en boekverfilmingen,' aldus de KB in een persbericht.
 
Met Filmbieb hebben bibliotheekleden op een laagdrempelige manier toegang tot klassieke Nederlandse films, zoals oscarwinnaars Antonia en Karakter, kinderfilms als Iep en Kikkerdril en het oeuvre van Bert Haanstra en Joris Ivens, zo stelt de KB. Via de site worden op dit moment ongeveer 2600 Nederlandse en buitenlandse speelfilms, 500 series en 6000 muziek-dvd's aangeboden. Via Filmbieb worden twee opties geboden om dvd's te lenen: of direct bij Muziekweb óf door aan te vragen bij een lokale bibliotheek.
 
De tarieven en voorwaarden voor het uitlenen van de films worden bepaald door de lokale bibliotheek. De mogelijkheid tot het aanbieden via streaming wordt onderzocht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie