HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Juan Khalaf wordt ambassadeur Koninklijke Bibliotheek
01-03-2018
Vanaf februari tot en met december 2018 zal Juan Khalaf voor acht uur per week als ambassadeur verbonden zijn aan de Koninklijke Bibliotheek (KB). Khalaf, werkzaam bij Theek 5 in Oosterhout, zal zich in die functie onder andere richten op het beschikbaar maken van het door hem geïnitieerde project 'Nieuw in Nederland'.
Juan Khalaf werd in 2017 verkozen tot beste bibliothecaris van Nederland. De jury stelde destijds bij wijze van toelichting: 'Door zich vanaf de basis van het vak in recordtijd op te werken tot de plaats waar hij nu zit, wekt Juan bewondering. Hij heeft een enorm brede kennis en belangstelling en laat in alles wat hij doet zijn liefde voor mensen zien. Hij zet de deur van de openbare bibliotheek wijd open en doet dat niet alleen in Oosterhout of op de andere plekken waar hij actief is. Juan Khalaf is een geweldige ambassadeur voor het bibliotheekwerk. En hij is het lopende bewijs dat het instituut "openbare bibliotheek" ook in de huidige tijd nog een onmisbare rol in onze samenleving vervult.'
 
Juan Khalaf, werkzaam bij Theek 5 in Oosterhout, krijgt namens de KB de ruimte om landelijk op te treden als ambassadeur van én voor de doelgroep die hem na aan het hart ligt: kwetsbare burgers en specifiek nieuwkomers, zo meldt de KB.

Khalaf gaat zich voor de helft van zijn tijd richten op het breed beschikbaar maken van het project Nieuw in Nederland, dat hij in 2016 bij Theek 5 is gestart. Bibliotheken die dit programma ook willen uitrollen kunnen voor advies een beroep doen op Khalaf. Het programma laat nieuwkomers op een positieve en eenvoudige manier kennismaken met hun nieuwe land, vanuit de bibliotheek, als opstap naar een leven lang leren. Dit gebeurt middels het organiseren van een serie themabijeenkomsten voor nieuwkomers waarbij ontmoeting en de bibliotheekcollectie centraal staan. Voorbeelden van thema’s die aan bod komen zijn: kennismaken met elkaar en de bibliotheek, culturele normen en waarden, tradities, bekende Nederlanders, eten, et cetera. Bij elke bijeenkomst zoekt de bibliotheek elementen uit de eigen collectie die passen bij het gekozen thema en die interessant zijn voor deze groep. Dat kunnen bijvoorbeeld kinderboeken zijn, boeken in het Arabisch, en gemakkelijk toegankelijke Nederlandstalige boeken. Naast boeken worden andere materialen gebruikt, zoals toegankelijke apps, filmfragmenten en interessante artikelen.
 
Daarnaast is het de bedoeling dat Khalaf de acht uur van zijn ambassadeurschap in gaat vullen door zijn kennis en ervaring over hoe het is om als vluchteling naar Nederland te komen en daar je weg te vinden, en welke hulp de bibliotheek daarbij kan bieden, te delen met bibliotheken, gemeenten en andere organisaties.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie