HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Inschrijving internationale prijs 'Public Library of the Year' geopend
02-03-2018
Vanaf 1 maart tot en met 15 mei 2018 is het mogelijk nominaties in te dienen voor de Public Library of the Year Award, een internationale prijs waarmee vernieuwende bibliotheken in het zonnetje worden gezet.  
De prijs, die wordt gesteund door de IFLA en gesponsord door het Deense IT-bedrijf Systematic, staat open voor openbare bibliotheken van over de hele wereld die opgeleverd zijn in de periode tussen 1 januari 2015 en 31 december 2017, zo meldt IFLA. In aanmerking komen bibliotheken die nieuw gebouwd zijn of die zijn gehuisvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek, waarbij met name gekeken wordt naar de focus op 'community needs, local culture en digital development'.

In het kader van de prijs zullen openbare bibliotheken onder andere beoordeeld worden op de manier waarop zij digitale ontwikkelingen en de lokale cultuur hebben geïncorpereerd in het ontwerp van hun bibliotheek. Het ontwerp dient open en functioneel te zijn, waarbij het zowel goed aansluit bij de omgeving als creatieve en vernieuwende mogelijkheden biedt voor de gebruikers. Bovendien moet duurzaamheid een belangrijke rol spelen in het ontwerp. De nominaties zullen beoordeeld worden aan de hand van zes criteria: Interaction with the surroundings and local culture; Flexibility; Sustainability; Architectural quality; Learning space en Digitization.
 
De Award, die ooit in het leven werd geroepen door het Danish Agency for Culture and Palaces in het kader van het programma Model Programme for Public Libraries, bestaat sinds 2014. De eerste editie werd gewonnen door de Craigieburn Library in Australië. In 2015 ging de titel naar de bibliotheek in de Stockholmse wijk Kista en in 2016 werd Dokk1 uitgeroepen tot Library Of the Year. De eerste drie edities bleef de Danish Agency for Culture and Palaces betrokken bij de organisatie van de Award. In 2017 was er geen uitreiking. Met ingang van 2018 heeft IFLA de organisatie van de prijs op zich genomen.

Aan de Public Library of the Year Award, die uitgereikt zal worden tijdens de IFLA-conferentie, die in augustus plaats vindt in Kuala Lumpur, Maleisië, is een geldbedrag verbonden van 5000 dollar.

Bibliotheken kunnen zich aanmelden via de website van Systematic


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie