HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Joure krijgt zadenbibliotheek
12-03-2018
Op 10 maart, bij de start van de Boekenweek, is in de Bibliotheek Joure een zogeheten zadenbibliotheek geopend. In het midden van de bibliotheek zijn zo’n zeventig soorten zaaigoed te vinden die kosteloos geleend kunnen worden. 
Via de zadenbibliotheek kunnen kosteloos zaden geleend en geruild worden. De zadenbibliotheek staat midden in de bibliotheek. Verdeeld over twee grote bakken, kunnen mensen kiezen uit zo’n zeventig zaden. Alle zaden zijn biologisch. De zadencollectie bestaat uit de zaden van groenten, kruiden en bloemen die onder andere zijn verzameld in de Perma-tuin Joure. Verder zijn er zaden die andere tuiniers hebben ingebracht en er zijn restanten van overgebleven biologische zaden.
Aansluitend bij de zadenbibliotheek is ook een kleine collectie boeken over tuinieren te vinden voor degenen die aan de slag willen met de zaden. Maandagmiddag is er een deskundige aanwezig die gebruikers van de zadenbibliotheek kan helpen.

Bibliotheken Mar en Fean, waartoe de bibliotheek in Joure behoort, meldt verder over de zadenbibliotheek: ‘De bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. U kiest zaden die u nieuwsgierig maken of die u graag wilt hebben.Als u zaden leent, zaait u deze in de tuin. Van de planten die daar opkomen, laat u de mooiste plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamelt u en laat u drogen. Om vervolgens, zeker een half jaar later, een deel van deze zaden terug te brengen naar de bibliotheek. Uw zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers. Door het ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST!’

Het fenomeen zadenbibliotheek is in Nederland nog niet zo bekend, maar in Vlaanderen hebben vrij veel openbare bibliotheken het opgepakt. In 2012 startte Tim Lerno van Bibliotheek Londerzeel als eerste met een zogeheten zadenbib. Inmiddels zijn er zo’n vijftig Vlaamse bibliotheken die een zadenbibliotheek aanbieden.

Het thema van de Boekenweek is dit jaar ‘natuur’. Bibliotheek Joure sluit daarbij aan met de opening van de zadenbibliotheek, maar ook talloze andere bibliotheken hebben met uiteenlopende activiteiten aansluiting gezocht bij het thema. Zo werken Biblionet Drenthe en de provincie Drenthe in het kader van de Boekenweek samen, onder andere door op acht locaties in natuurgebieden in de provincie pop-upbibliotheekjes te realiseren met uitleen- en meeneemboeken over de natuur. In het Bezoekerscentrum Dwingelderveld en Het Verenigingsgebouw in Veenhuizen worden op verschillende dagen drie literaire programma’s georganiseerd. Bibliotheek Grave organiseert in het kader van de Boekenweek op 17 maart in samenwerking met IVN Grave vanuit de leestuin van de bibliotheek een natuurwandeling door het stadscentrum van Grave. De Bibliotheek Bergen op Zoom (vestiging van Bibliotheek Het Markiezaat) biedt redding voor ‘zielenpootplanten’. Tijdens de Boekenweek kunnen mensen met zieltogende en hulpbehoevende kamerplanten er terecht bij Mies Knippenberg, ‘de prinses op het groene paard’, die in haar plantenasiel dergelijke sneue planten opvangt.

In dit verband overigens ook vermeldenswaard (maar verder helemaal losstaand van de Boekenweek): De LocHal, waar eind 2018 de Bibliotheek Tilburg samen met enkele andere partijen haar intrek zal nemen, moet een ‘hangende tuin’ krijgen, een plantenbak van 80 vierkante meter die komt te hangen aan de zware constructie waar vroeger de locomotieven aan hingen. Verantwoordelijk wethouder Berend de Vries heeft aan de gemeenteraad gevraagd hiervoor 100.000 euro te reserveren, zo meldt Tilburgers.nl. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie