HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheeksysteem Wise nu ook geïntroduceerd in de Verenigde Staten
21-03-2018
Het in Nederland ontwikkelde bibliotheeksysteem Wise wordt vandaag officieel geïntroduceerd bij Amerikaanse bibliotheken, tijdens het jaarlijkse congres van de Public Library Association (PLA), zo meldt OCLC | HKA in een persbericht. Na Vlaanderen zijn de Verenigde Staten daarmee de tweede buitenlandse markt waar het Nederlandse bibliotheeksysteem geïntroduceerd wordt.
Eind 2017 koos Cultuurconnect namens ruim 300 Vlaamse bibliotheken ook al voor Wise met het oog op de realisering van een zogeheten Eengemaakt Bibliotheeksysteem. In de komende 3,5 jaar stappen deze bibliotheken in zeven implementatiefases over op Wise.
 
35 jaar geleden startte in Groningen Huijsmans en Kuijpers Automatisering (HKA), een adviesbureau en softwareleverancier van IT-systemen voor bibliotheken en culturele organisaties. In de loop van de jaren ontwikkelde HKA het integrale systeem Wise, dat inmiddels door ruim driekwart van de Nederlandse bibliotheken gebruikt wordt. In 2013 verkochten oprichters Henk Kuijpers en Jos Huijsmans hun bedrijf aan OCLC - het wereldwijde samenwerkingsverband van bibliotheken - dat het systeem nu dus ook in de VS introduceert.

De in Nederland ontwikkelde Wise-architectuur vormt de basis voor OCLC Wise, dat beschikbaar is voor Amerikaanse openbare bibliotheken en dat door OCLC een 'totaaloplossing voor de community library' genoemd wordt. Een internationaal team heeft de afgelopen twee jaar intensief gewerkt aan de ontwikkeling van dit systeem, in samenwerking met de Allen County Public Library in Fort Wayne, Indiana, waar het systeem werd getest. Nieuwe functionaliteiten die in het kader van dit project worden gerealiseerd en die relevant zijn voor Nederlandse bibliotheken, komen ook beschikbaar voor de Nederlandse markt, zo meldt OCLC.

Wise wordt door OCLC 'the first community engagement system for US public libraries' genoemd. Wise kan volgens OCLC een rol spelen in de transformatie van bibliotheken van 'traditioneel uitleenhuis van boeken' naar 'dynamisch cultuurcentrum', omdat het processen efficiënter maakt en mogelijkheden creëert tot samenwerking onderling of met bijvoorbeeld onderwijsinstellingen en musea. Zo kunnen bibliotheken hun eigen collecties integreren met die van scholen en wetenschappelijke organisaties, of collecties van musea inladen. Ook kunnen rond één thema boeken en andere publicatievormen worden gekoppeld aan muziek, fotografie, beeldende kunst, film en theater. Verder helpt Wise de bibliotheken bij hun marketing, de verkoop van tickets en het creëren van een persoonlijk aanbod aan klanten op basis van hun voorkeuren, aldus OCLC.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie