HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nederland Leest dit jaar in het teken van voeding
22-03-2018
Het thema van de editie van Nederland Leest dit jaar is 'voeding'. De jaarlijkse bibliotheekcampagne vindt plaats in november. Dit jaar wordt er geen klassieke titel heruitgegeven, maar krijgen bezoekers van bibliotheken een bundel met bijdragen over voeding van vijf specialisten: Rosanne Hertzberger, Joël Broekaert, Pierre Wind, Charlotte Kleyn en Marion Pauw. Nederland Leest wordt donderdag 1 november feestelijk en culinair geopend. 
De CPNB, organisator van Nederland Leest, heeft er dit jaar voor gekozen aan het overkoepelende thema 'voeding' vijf subthema's te verbinden: Koken, Cultuur en lifestyle, Gezondheid, Voedingstechnologie en Milieu. Anders dan bij voorgaande edities zal er dit jaar niet een gratis exemplaar van een klassieke roman door bibliotheken aan bezoekers worden uitgedeeld, maar een bundel met nieuwe essay's en verhalen die speciaal voor de campagne geschreven zijn en die aansluiten bij de vijf subthema's. Dit geschenkboek, getiteld Je bent wat je leest, zal bijdragen bevatten van schrijver en microbioloog Rosanne Hertzberger, thrillerschrijver Marion Pauw, chef-kok en tv-maker Pierre Wind, culinair columnist, recensent en programmamaker Joël Broekaert en van Charlotte Kleyn, culinair historica en journaliste.
 
Net als de afgelopen twee keren zal er ook dit jaar weer sprake zijn van een Junior-editie. Deze editie wordt speciaal gemaakt voor basisschoolkinderen in groep 7 en 8 en VMBO-leerlingen in jaar 1 en 2. Er is gekozen voor Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden van Jan Paul Schutten, een jeugdboek met informatie over de geschiedenis van ons eten; maar ook vol met experimenten die jongeren zelf thuis of in de klas kunnen uitvoeren. De heruitgave verschijnt in samenwerking met Stichting Lezen en de Bibliotheek op school

Ronald Giphart zal, net als vorig jaar, optreden als ambassadeur van Nederland Leest. Vorig jaar stond de campagne in het teken van robotica en werkte Giphart mee aan een experiment in het kader waarvan hij samen met een robot een verhaal schreef. Giphart schreef de laatste jaren verschillende kookboeken samen met chef-koks en wijnkenners. Dit jaar schrijft hij het voorwoord van het geschenkboek en zal hij openbare bibliotheken door het hele land bezoeken. Bibliotheken organiseren in november allerlei activiteiten rondom het thema.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie