HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA lanceert website voor kinderen
22-03-2018
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) lanceert OBAjunior.nl, een 'zoek- en ontdeksite' specifiek gericht op kinderen. Via deze website wil de Amsterdamse bibliotheek op een toegankelijke manier boeken, informatie en activiteiten onder de aandacht brengen die voor kinderen betrouwbaar en interessant zijn.
Op OBAjunior.nl staan kinderen in de basisschoolleeftijd centraal. Zo is de site volgens de OBA vormgegeven op een manier die het zoeken extra aantrekkelijk maakt: de boekomslagen zijn duidelijk in beeld en kinderen kunnen eenvoudig een persoonlijke leeslijst maken door boeken te verslepen. Op de website vinden kinderen materialen uit de collectie die specifiek bij hen passen. Populaire series zoals De waanzinnige boomhut zijn meteen zichtbaar en verschillende thema’s worden uitgelicht op ‘boekenplankjes’. Ook biedt de site informatie over OBA-activiteiten voor kinderen, zoals jeugdtheater en leren programmeren bij Maakplaats 021. Verder biedt de website andere informatiebronnen die voor deze doelgroep interessant zijn, bijvoorbeeld informatieve video's van NTR Schooltv.nl met titels als het Klokhuis.

OBA stelt in een persbericht over de nieuwe website: 'De site sluit, sterker dan OBA.nl, intuïtief aan op de zoekstrategie en visuele verwachting van deze doelgroep. Zo speelt beeld een prominente rol en kunnen kinderen horizontaal zoeken in de thema’s. Populaire series hebben een prominente plek en het kind kan makkelijk een persoonlijke leeslijst maken met boeken en materialen uit de OBA-collectie.
Het geïntegreerd zoeken op OBAjunior.nl is gebaseerd op de OBA-API, waarop zowel intern als extern speciale doelgroep-frontends gebouwd kunnen worden. Doel is om de vele informatiesets van de OBA en externe bronnen op een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier te ontsluiten. Bijvoorbeeld: een kind dat in het reguliere OBA-zoekvenster naar "vossen" zoekt, krijgt ruim 2000 resultaten. Met deze frontend is dit gereduceerd tot 370 boeken die op eenvoudige wijze verder gefilterd kunnen worden.'

Mark Vos, eindredacteur OBA online, zegt bij wijze van toelichting over OBAjunior.nl: 'Met deze website bieden we kinderen een mooie aanvulling op bestaande zoekmachines, zodat ze op een veilige en betrouwbare manier relevante informatie vinden over zowel de OBA-collectie als vanuit externe bronnen. Om de zoekresultaten zo passend mogelijk te maken, kiest het kind tijdens het zoeken voor één van de drie hoofdcategorieën: lezen, informatieve boeken of voorlezen. De keuzes die worden gemaakt in het zoekproces zijn duidelijk zichtbaar, zodat het kind leert hoe een zoekmachine werkt. Resultaten worden verrijkt met extra informatiebronnen, zoals video’s van NTR Schooltv.nl en resultaten uit Wizenoze, een database met betrouwbare websites waarmee kinderen veilig kunnen zoeken. De technologie van Wizenoze herkent automatisch het leesniveau van een tekst en biedt zo informatie passend bij het niveau van de gebruiker.'
 
De website is ontwikkeld in samenwerking met digitaal bureau NoProtocol. De site is ontwikkeld met input van kinderen zelf: een testpanel van kinderen heeft in filiaal OBA IJburg hun mening over de site gegeven.

OBA stelt met de lancering van de site een start te maken met het aanbieden van op maat gemaakte online omgevingen voor specifieke doelgroepen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie