HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Midden-Brabant zet hulphonden in bij voorlezen kinderen met leesproblemen
23-03-2018
Bibliotheek Midden-Brabant introduceert in samenwerking met Hulphond Nederland het project 'Kwispellezen', een methode gericht op kinderen die moeite hebben met lezen. Essentie van het project is dat deze kinderen tijdens individuele voorleessessies voorlezen aan speciaal opgeleide honden, wat bijdraagt aan het vergroten van hun zelfvertrouwen waar het gaat om lezen.
Bibliotheek Midden-Brabant en Hulphond Nederland stellen dat het voorlezen aan een hond de kinderen een 'succeservaring' bezorgt, waardoor de individuele voorleessessies hun zelfvertrouwen en de motivatie om te lezen vergroten, met als gevolg dat ook hun leesvaardigheid toeneemt. 'Kinderen ervaren in de sessies dat ze wel degelijk kunnen voorlezen. Moeilijke woorden en foutjes horen daarbij, maar aan het eind van de sessie is er een flink stuk gelezen. Kinderen ervaren dus dat ze succesvol zijn. Dat stimuleert hen meer te gaan lezen.,' aldus Bibliotheek Midden-Brabant.
 
Bij Kwispellezen lezen kinderen uit groep 3 en 4 voor aan een speciaal opgeleide hond. Leerkrachten van betrokken basisscholen kunnen hiervoor leerlingen aanmelden die moeite hebben met leren lezen. Het gaat onder andere om zwakke lezers of kinderen met autisme, hoogbegaafdheid, ADHD, gedragsproblemen, faalangst of een zeer laag zelfvertrouwen. Deelnemende kinderen volgen een programma van acht individuele voorleessessies. Een sessie duurt 15 minuten en vindt een keer per week plaats. Hiervoor is een voorleeshoek ingericht waar het kind makkelijk contact kan maken met de hond en in alle rust aan hem kan voorlezen. Ter afsluiting mag het kind de hond een beloning geven. Bij de voorleessessie is een pedagogisch begeleider aanwezig die ervaring heeft met honden. Voor de sessies worden verder een vrijwilliger en leesconsulent van de bibliotheek ingezet. Zij bereiden de sessies voor en begeleiden de ouders/verzorgers die ook nadrukkelijk bij Kwispellezen worden betrokken. De honden die meedoen zijn door Hulphond Nederland opgeleide en gecertificeerde therapie-hulphonden die speciaal getraind zijn om met kinderen te werken. (Zie ook dit filmpje)

Bibliotheek Midden-Brabant en Hulphond Nederland startten eind 2017 met een pilotproject in de vestiging in Waalwijk. De resultaten van deze pilot waren volgens beide partijen dermate positief dat is besloten de methode ook in andere filialen van Bibliotheek Midden-Brabant aan te bieden. Beide partijen zoeken echter nog financiering om een grotere groep kinderen met leesproblemen via bibliotheken te kunnen laten deelnemen aan Kwispellezen.

Overigens worden in de Verenigde Staten door bibliotheken al langer honden ingezet in het kader van zogeheten 'Read to a dog'-programmes. (Zie daarover bijvoorbeeld de artikelen 'Kids Reading to Dogs in Libraries', 'Dog Therapy 101' en 'Therapy Dogs Work Wonders for Struggling Readers')


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

wouter
26-3-2018 15:30
Super idee! Werkt hier al jaren prima. https://www.obgz.nl/agenda/voorleeshond-beuningen-2mei.html 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie