HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaamse campagne #bibvooriedereen verlengd tot eind september
10-04-2018
De Vlaamse campagne #bibvooriedereen, waarmee de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) samen met enkele partnerorganisaties aandacht wil vragen voor het belang van de bibliotheek en een signaal afgeven richting gemeenten om de bibliotheek te blijven steunen, is verlengd tot eind september. Oorspronkelijk zou de campagne lopen tot 23 april, maar de VVBAD heeft besloten de campagne te verlengen om zoveel mogelijk gemeenten de kans te geven om zich aan te sluiten. 
Met de campagne Een bibliotheek voor iedereen, die van start ging op 19 januari, wil de VVBAD, samen met enkele partnerorganisaties, beleidsmakers ‘en iedereen die het horen wil’ wijzen op het belang en de maatschappelijke meerwaarde van bibliotheken. In aanloop naar de lokale verkiezingen op 14 oktober 2018 roept de Vlaamse vakvereniging iedereen op het zogeheten Bibliotheekcharter te tekenen, waarmee er bij gemeentebesturen op wordt aangedrongen ook na 2018 voldoende te blijven investeren in de bibliotheek. Sinds 2016 geldt voor Vlaamse gemeenten niet langer de verplichting een lokale bibliotheek in te richten en in stand te houden, zoals voorheen het geval was. Gemeenten bepalen nu zelf of een bibliotheek nodig is en welke werking zij moet uitbouwen, iets waar de organisatoren van de campagne zich zorgen over maken. ‘De voorbije jaren werd op vele plekken in Vlaanderen al bespaard op collectie, personeel en werking,’ zo stellen zij. De organisaties achter de campagne zijn bang dat de bibliotheek niet langer zal worden gezien als basisdienst voor elke burger. Een bibliotheek voor iedereen is lang niet meer zo vanzelfsprekend, zo vrezen zij.

De VVBAD hoopt met de campagne 75.000 handtekeningen te kunnen verzamelen. Op dit moment staat de teller op ruim 34.000 handtekeningen. Op dit moment hebben zo’n 90 gemeentebesturen het Bibliotheekcharter ondertekend en daarmee feitelijk aangegeven de bibliotheek te zullen blijven steunen, al is het charter niet bindend. De VVBAD stelt zoveel mogelijk gemeentebesturen de kans te willen geven het charter te ondertekenen en daarom te hebben besloten de campagne te verlengen tot eind september. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie