HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe bibliotheek Vught geopend in DePetrus
10-04-2018
Op zaterdag 7 april vond de feestelijke opening plaats van Ontmoetingscentrum DePetrus in Vught, waarin ook de bibliotheek onderdak heeft gekregen. Ter gelegenheid van de opening worden er deze week verschillende activiteiten georganiseerd 
De Bibliotheek Vught, een vestiging van Bibliotheek Den Bosch, is ondergebracht in de voormalige Petruskerk, samen met het Vughts Museum, de Wereldwinkel, Anders Bezig Zijn (sociaal-cultureel werk) en Welzijn Vught. Deze organisaties delen in de voormalige kerk onder de naam Ontmoetingscentrum DePetrus niet alleen de ruimte, maar willen ook gezamenlijk activiteiten gaan organiseren. Het gebouw is dagelijks geopend en er zijn ook een leescafé en een restaurant (Hemels) te vinden. Daarnaast biedt het gebouw onderdak aan werkplekken voor twintig ondernemers.

De realisering van Ontmoetingscentrum DePetrus had nogal wat voeten in de aarde. Nadat de R.K. Petruskerk in 2005 zonder gebruiker zat omdat de Edith Stein Parochie het onderhoud niet meer kon bekostigen, kon dankzij de Stichting behoud Petruskerk sloop worden voorkomen, maar het gebouw bleef nog jaren leeg staan. Er werden wel plannen ontwikkeld voor het rijksmonument, maar die kwamen, met name vanwege de financiering, niet van de grond. In 2010 nam de DePetrus BV het gebouw over om het te ontwikkelen zonder winstoogmerk. Na de restauratie van het kerkgebouw in de periode augustus 2011 tot 2013 is vanaf maart 2017 begonnen met de interne verbouwing.

DePetrus wordt door de initiatiefnemers hét ontmoetingsplein van Vught genoemd: voor jong en oud een werkplaats, vrijplaats, inspiratieplaats, vindplaats, stilteplaats, podium voor debat, plaats voor reflectie en ruimte om verbinding te leggen. Bibliotheekmanager Martin Hol wijst er in Het Klaverblad op dat samenwerking met andere instellingen binnen DePetrus nog belangrijker zal worden. Hol: ‘Bij de maatschappelijke rol hoort ook dat we bij alle activiteiten samenwerken met lokale partners en inwoners. DePetrus is daarvoor een ideale plek, die hiertoe van nature uitnodigt. Een voorbeeld is De Geheugenbibliotheek, waarvoor wij samenwerken met onder meer Welzijn Vught en Ouderen Samen. Het is een plek met materialen en informatie voor en over mensen met dementie. Dus zowel informatie voor mantelzorgers, verhalen en romans voor mensen met dementie als herkenbare filmpjes, fotoboeken en jeugdboeken. Voor welk doel je ook naar DePetrus komt, je neemt altijd iets mee. Je komt altijd met méér naar buiten dan je binnen kwam. Omdat je er iets moois hebt gezien. Een ontmoeting hebt gehad. Iets hebt gelezen of een boek hebt geleend. Het is een geschenk om daar als bibliotheek deel van uit te kunnen maken.’

De bestaande binnenruimte van de voormalige kerk is volledig intact gebleven, religieuze elementen als de doopvont, het Mariakapelletje en de glas-in-loodramen zijn behouden gebleven. Door de kerk slingert een museale route die de bezoekers langs de expositie van het Vughts museum voert, die getoond wordt in vitrines (‘museumeilanden’) Hiermee wordt onder andere aandacht besteed aan historische Vughtse verhalen over religie, carnaval, ambachten, gilden, Vught en de Tweede Wereldoorlog en het Beleg van 's-Hertogenbosch. Deze ‘museale route’ doorkruist als het ware de bibliotheek en voert daarbij ook langs plekken als een zithoek, een leescafé en een open podium. Bibliotheek Vught vult de hoofdruimte met verrijdbare boekenkasten, die zijn geplaatst op speciale rails. Er zijn verder studieplekken, openbare computers en printers, een leestafel, een balie voor boekenuitleen, een infopunt en een studio voor Avulo, de lokale omroep. Er worden zelfs biljarttafels geplaatst van Anders Bezig Zijn. De Wereldwinkel heeft in DePetrus een eigen winkel zonder deuren gekregen. Stichting Anders Bezig Zijn (ABZ) heeft in de voormalige kerk een kantoorruimte, afgescheiden door glaswanden, en een ruimte op de eerste verdieping aan de achterzijde die door ABZ kan worden gebruikt als schildersatelier. Stichting Welzijn kreeg een kantoor op de eerste verdieping. Door de flexibele opstelling van de bibliotheekkasten op rails is het mogelijk de vloer in korte tijd leeg te maken. Hierdoor ontstaat een zaal met een capaciteit van 400 tot 600 mensen. Met de vaste gebruikers is afgesproken dat er minimaal tien voorstellingen per jaar zullen plaatsvinden.

Voor de inrichting van DePetrus zijn verantwoordelijk Michael Bol en Jan David Hanrath. Hanrath legt in dit filmpje uit hoe het ontwerp tot stand is gekomen.

De verhuizing van de bibliotheek naar DePetrus was overigens een langslepende kwestie, waarover jaren gediscussieerd is. Toen de vestiging in Vught nog behoorde tot Bibliotheek De Meierij haakte de bibliotheek in 2014 al eens af, omdat verhuizen van de toenmalige vestiging aan de Dorpsstraat naar de Petruskerk te duur zou zijn. Na een verkenning door externe bemiddelaars schoof de bibliotheek toch weer aan tafel. Eind 2015 werd er door toenmalig Meierij-directeur Mark Jacobs opnieuw op aan gestuurd de bibliotheek terug te trekken uit het project omdat er te veel zaken nog onduidelijk zouden zijn. Het leidde tot een vertrouwensbreuk tussen Jacobs en de Raad van Toezicht, die wel wilde vasthouden aan vestiging van de bibliotheek in DePetrus, met uiteindelijk het vertrek van Jacobs tot gevolg. Bibliotheek De Meierij is per 1 januari 2017 opgeheven, waarbij de vestigingen in Schijndel en Sint Oedenrode werden overgenomen door de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) en die in Vught en Boxtel - en na enig geharrewar ook die in Sint-Michielsgestel - door Bieb Den Bosch.

De opening van DePetrus afgelopen weekend trok 15.000 bezoekers, van wie velen zich enthousiast toonden over de transformatie die het gebouw heeft ondergaan zo meldt het Brabants Dagblad. In deze reportage van lokale omroep Avulo geven enkele bezoekers hun mening over de vernieuwde Petrus. Voor het volledige programma met de activiteiten die deze week ter gelegenheid van de opening worden georganiseerd, zie de website van DePetrus


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

A.Evers
8-9-2018 15:29
 Zijn voornemens Bibliotheek De Petrus spoedig te bezoeken. Vriendelijke groet.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie