HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Geraardsbergen krijgt kenniscentrum met bibliotheek, archief en medialab
16-04-2018
Naar verwachting eind volgend jaar zal in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen een nieuw kenniscentrum openen, waarin naast de bibliotheek ook het archief en een medialab onderdak zullen krijgen. 
Het eind 2019 te openen kenniscentrum moet niet alleen plaats bieden aan de boekenuitleen, maar aan talloze culturele en educatieve activiteiten. Het nieuwe kenniscentrum zal vijf verdiepingen tellen, met een totaal vloeroppervlak van 4800 m². Het gebouw zal naast de bibliotheek, het stadsarchief en een medialab voor ICT-cursussen en mediawijsheid ook nog vergaderzalen en werkruimten voor andere stadsdiensten huisvesten. Het bibliotheekgedeelte, dat op de begane grond en op de eerste verdieping komt, beslaat 1800 m².

Na tientallen jaren van plannen maken en na talloze voorstellen voor ontwerpen en locaties kwam het gemeentebestuur van Geraardsbergen (ca 33.000 inwoners) in 2016 eindelijk tot een definitief besluit over het kenniscentrum, waarvan de bouw in juni 2017 begon. Het kenniscentrum moet een ‘sociaal-cultureel marktplein’ en een ontmoetingsplaats worden. Volgens verantwoordelijk schepen van Cultuur Kristin Vangeyte komt het nieuwe kenniscentrum niets te vroeg. De bibliotheek van Geraardsbergen had in 2017 een goed jaar achter de rug, het aantal leden steeg met 722 naar 8471 (die 211.000 materialen leenden) en het aantal bezoekers dat de bibliotheek over de vloer krijgt, stijgt ook al enkele jaren, van 61.118 in 2015 naar 73.000 in 2017, waaronder 600 klasbezoeken en -rondleidingen. Er werden 215 activiteiten (cursussen, workshops, lezingen, voorleesmomenten) georganiseerd waarbij in totaal 5200 mensen aanwezig waren. Schepen Vangeyte stelt: ‘De goede cijfers bewijzen eens te meer dat onze stad dringend nood heeft aan een groter, modern en goed uitgerust gebouw, waar de bib haar informatieve en educatieve werking ten volle kan ontplooien. Onze inwoners hebben niet enkel nood aan ontspanning, maar ook aan informatie. En het nieuwe kenniscentrum zal in die behoefte voorzien. We hopen het nieuwe gebouw eind 2019 te kunnen betrekken.’ 
Vangeyte werd overigens onlangs de nieuwe voorzitter van Route 42, een samenwerkingsverband van zes bibliotheken gelegen langs de N42 (Geraardsbergen, Lierde, Herzele, Zottegem, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem), bij welke gelegenheid ze aangaf te willen bekijken hoe deze samenwerking nog verder te intensiveren valt.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie