HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaamse bibliotheken starten pilot met streaming films
23-04-2018
Vanaf 24 april kunnen de leden van twaalf Vlaamse bibliotheken in het kader van een pilotproject via streamingplatform Dalton.be on demand films bekijken. Het gaat om een selectie van Belgische en internationale (kort)films en documentaires. 
Het pilotproject ‘Filmstreaming via de bib’ is een samenwerking van Dalton Distribution, Cultuurconnect en twaalf lokale bibliotheken, te weten die van Antwerpen, Leuven, Turnhout, Brugge en het regionale bibliotheeksamenwerkingsverband uit de Roeselaarse regio, BRoeRe (de bibliotheken in Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden). Het pilotproject loopt een jaar en zal afgesloten worden met een evaluatie waarbij bekeken wordt of er bij bibliotheekgebruikers belangstelling bestaat voor een dergelijk aanbod en of het project opgeschaald kan worden naar een dienst voor alle openbare bibliotheken. De officiële lancering van het filmstreamingproject vindt op 24 april plaats in Turnhout tijdens het MOOOV filmfestival
 
Leden van de bij het pilotproject betrokken bibliotheken kunnen met hun Mijn Bibliotheek-account gratis online films bekijken via het streamingplatform Dalton.be.

Met het filmaanbod mikt de bibliotheek op een divers bibliotheekpubliek. Het aanbod bestaat onder andere uit documentaires van DOCVILLE, kortfilms die te zien waren op het Kortfilmfestival Leuven, wereldcinema die vertoond werd tijdens het MOOOV filmfestival en de kinder- en jongerenfilms die te zien waren tijdens het JEF Filmfestival. Daarnaast hebben de bibliotheekleden via het project ook toegang tot een selectie van Vlaamse en internationale films en tv-series. Het aanbod wordt wekelijks aangevuld met nieuwe titels. Bibliotheekleden kunnen dit aanbod niet alleen bekijken via de eigen laptop, mobiele telefoon, smart TV of tablet, de deelnemende bibliotheken organiseren daarnaast maandelijks ook een filmvertoning op groot scherm.

Met het project wil Cultuurconnect inspelen op de vraag vanuit de bibliotheeksector om de huidige dvd-collectie uit te breiden met een streamingaanbod. Enerzijds wil de bibliotheek via streaming een bredere collectie aanbieden, want niet alle films verschijnen nog op dvd. Anderzijds kan de bibliotheek een breder publiek aanspreken want niet iedereen heeft nog een dvd-speler. In het project willen de betrokken partijen onder andere onderzoeken of het mogelijk is om kwaliteitsvolle films via streaming toegankelijk te maken voor bibliotheekgebruikers, digitaal, van thuis uit, op mobiele toestellen, en zo een alternatief te bieden voor grote streamingdiensten die commerciëlere content aanbieden.

Het video on demand-platform Dalton.be is een project van filmdistributeur Dalton Distribution, die op haar beurt één van de talrijke projecten van filmorganisatie Fonk is. Fonk is betrokken bij Cinema ZED in Leuven, het Kortfilmfestival Leuven en documentaire filmfestival DOCVILLE. Fonk wordt ondersteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds. Dalton.be is een online video on demand platform waar men voor vijf euro per maand films kan bekijken die werden vertoond tijdens vier Vlaamse filmfestivals: het MOOOV filmfestival, DOCVILLE, Kortfilmfestival Leuven en het J.E.F filmfestival.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie